Амбициозни планови

Ведрана Кулага Симић

Широм Републике Српске је почела или је у плану реализација пројеката од којих ће корист имати њени становници, али и који би требало да послуже као мамац домаћим и страним инвеститорима да своје пословање прошире и на овим подручјима.

У готово свим општинама и градовима се, новцем који је Србија донирала Републици Српској, граде нови објекти или обнављају они које је стигао зуб времена. На тој листи су путеви, болнице, вртићи, мостови, домови за стара лица, особе са потешкоћама у развоју...

План дјеловања у наредне три године припремила је и Влада Српске, а он је “тежак” више од 560 милиона КМ. Највећи дио новца биће усмјерен у поље енергетике и здравства, да бисмо искористили природна богатства која имамо те обезбиједили што бољу здравствену заштиту свима којима буде требала.

Милиони марака планирани су и за реализацију пројеката у саобраћају, а прије свега се односе на градњу нових километара аутопутева, мостове, као и за обнову дијела жељезничког саобраћаја те за друге идеје које се односе на затварање колективних центара, алтернативних смјештаја.

Република Српска има пуно потенцијала, али их треба искористити на што бољи начин и мислити на њене становнике и на то да ли ће и њима користити.

Надлежни су саставили поприлично амбициозан план, али и сами признају да се у том оквиру налазе пројекти чија је реализација већ почела и за које се надају да ће ускоро угледати свјетлост дана. На папиру су и нацрти неких за које тек треба да буде обезбијеђен новац, било из домаћих извора или од страних институција.

Међутим, осим улагања у бетон и жељезо надлежни морају да буду свјесни да је све то на веома танком леду ако не будемо улагали у омладину и све оне који имају таленат, знање и вољу, а желе, за промјену, да остану у Српској.

Српска мора улагати у све своје раднике да би био подигнут животни стандард и да би и они другачије гледали на градилишта у својим срединама, а не махом окретали главу и све гласније и чешће говорили: “Коме то градите када још мало никога неће бити овдје”.

Истина је и да у тим областима има помака, барем када је ријеч о законима, али тек треба да се види колико ће послодавци поштовати и искористити што им је понуђено.

Плате морају расти и то је начин да буде задржан добар дио људи који још није окренуо кључ. То је начин да радницима буде омогућен добар живот, у којем ће бити са својим најмилијима и имати довољно да пристојно живе. То је пут који ће поправити стање у многим секторима живота у Српској, што јој је и најпотребније.

Јер џаба куле и виле ако ће их народ гледати с оне стране границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана