Алумина

Горан Маунага

За праве мафијаше знамо ко су, па према томе имамо и однос према њима какав треба. Свака држава има своју мафију и, ако је држава права, успјешно је држи под контролом. Али кад су криминалци дио система те државе, то је за државу више него поражавајуће, а за грађане погубно.

Литванска мафије опљачкала је Фабрику глинице "Бирач", то је сада сасвим јасно. Постаје и јасно да се уништавање "Бирча" и повезаних предузећа изгледа покушава извести и преко бијељинског Окружног привредног суда, који је донио рјешење о извршењу којим се буквално отима 154 милиона КМ од радника "Бирча" и повезане фирме "Алумина".

Управо у вези са тим рјешењем има много питања на која ни стручњаци немају одговора, док је, с друге стране, и лаику јасно да та судска одлука заобилази и право и правду, и законе и морал, и неопходну друштвену одговорност једног суда према држави у којој функционише.

Иза те одлуке несумњиво, поред литванске мафије, стоје људи из Српске, који и даље раде за ту мафију и које је споменуо и сам министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Занимљиво би, дакле, било чути одговор "предметног" судије на питање зашто је одлуком превазишао чак и тражења, захтјеве браниоца Укио банке, која потражује те паре, досуђујући да се рјешење о извршењу спроведе одмах, а не у року од осам дана, како је то тражио адвокат.

Шта би тај судија одговорио на питање како то да о пријави, тужби, процесу, уопште није била информисана заинтересована страна, чак ни стечајни управник, који је, иако је судски оспорио потраживања Укио банке, за то сазнао тек кад му је стигло рјешење о извршењу, што је за невјерицу!

Затим, је ли тај судија познат по експресности у доношењу и других пресуда кад је, у овом случају, у року од само два-три мјесеца донио рјешење о извршењу, иако је ријеч о отимању чак 154 милиона од радника "Бирча".

И, поред осталог, како то да је одлуку донио баш на дан кад је новац легао на рачуне "Бирча" и "Алумине".

У случају донесеног рјешења о извршењу бијељинског суда у вези са случајем "Алумина", нема сумње, много ће посла имати ВСТС.

Ако ВСТС у овом предмету буде радио како треба, неће му бити тешко да донесе одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана