Aлкок и Романо

Свјетлана Тадић
Aлкок и Романо

У БиХ се све дешава наопако, једни се криве за све, док се други проглашавају недужним и гдје би требало, а посебно гдје не би. Чврсти доказ од једностраног потеза тужиоца са Новог Зеланда Џуда Романа да се обустави истрага у "случају Добровољачка", никоме не треба.

Ова одлука је прави доказ да је БиХ наопака, нелогична и непожељна за све који нису Бошњаци. Само у БиХ још постоји, као ни у једној земљи у овој галаксији, могућност да један странац може доћи да суди о нечему о чему, врло вјероватно, мало има појма.

Да Романо није био сам у овом нечасном послу, знају готово сви. A да му је у доношењу ове срамне одлуке помогао, ни мање ни више, него Британац Филип Aлкок, е то је већ новост.

Било је за надати се да се овај некадашњи тужилац Тужилаштва БиХ, који се дешавањима у крвљу војника ЈНA натопљеној Добровољачкој улици бавио не тако давне 2009. године, неће више мијешати у оно у чему је своје прсте имао док је боравио у БиХ. Наде се нису испуниле.

Како ни сам Романо није знао шта ће, а нашавши се пред притиском политике која је злочин у "Добровољачкој" наредила, у помоћ му је притекао управо Aлкок.

Како Романо сада није знао да сам одлучи, састао се са Aлкоком у згради Тужилаштва БиХ, у присуству још једног страног тужиоца, не би ли га овај "посавјетовао". "Савјетовање" је очигледно било плодоносно за Aлкока, јер је успио да код Романа испослује обустављање истраге без доношења оптужница. Овај потез, а показаће вријеме, неће бити претјерано славан за Романа.

Како његов шеф у Одјељењу за ратне злочине Весна Будимир најављује, одлука му је на танком леду, а да падне у воду, фали тек неколико потписа, укључујући и њен.

Без обзира на сав утицај Aлкоков, који је познат по томе што је ни мање ни више Ејупа Ганића посјећивао у екстрадиционом притвору у Лондону и био крунски свједок одбране наредбодавца напада у "Добровољачкој", ова наопака БиХ са свим својим наопаким институцијама још може да се врати на прави пут. Наравно, ако се обистини оно што Весна Будимир најављује - преотварање "Добровољачке" и поништавање Романове одлуке.

Е то ће већ бити нешто. A до тада све особље у Тужилаштву БиХ нека се распита и запита шта ради уопште тамо, ако им одлуке диктирају и доносе којекакви Aлкоци, Романи или не дај боже Швендимени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана