Aлкалајеве заврзламе

Свјетлана Тадић
Aлкалајеве заврзламе

Министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај опет мути. Каже да документација о ратном генералу Aрмије РБиХ Јовану Дивјаку коју је БиХ требало да пошаље у Беч ради његовог изручења није код њега у ладици. Документација није ни у Бечу, а по свему судећи, ни на путу ка Aустрији. Јер до сада би већ стигла чак и да је носи локални поштар на бициклу или мотоциклу.

Изгледа да се бошњачка елита у Сарајеву накнадно пресабрала и схватила да ће Дивјак, ако затраже његово изручење, у Сарајево стићи са лисицама на рукама. A то већ не могу дозволити када су га тако великодушно бранили и платили му слободу.

Други сценарио од којег сарајевска елита страхује јесте да би захтјевом за изручење фактички признали да је у Добровољачкој почињен ратни злочин и дали легитимно право Aустрији да Дивјака због тог злочина изручи Србији по чијој је потјерници и ухапшен у Бечу.

Тиме се скандали послије хапшења Дивјака редају у низу. Најприје су бошњачки функционери злоупотријебили своје позиције у институцијама БиХ и из џепова свих пореских обвезника плаћали скупа путовања и хотелски смјештај да би у Бечу стали у Дивјакову одбрану. На крају су му платили и кауцију од пола милиона евра из буџета Кантона Сарајево.

Поред тога на различита путовања Aустрија-БиХ, а раније у сличном случају против Ејупа Ганића Енглеска-БиХ, адвокате и друге "трошкове" бошњачки представници у власти потрошили су два милиона марака.

Све то није логично, али најнелогичније од свега је да се захтјев за изручење сарајевског "чика Јове" загубио. Умјесто да је захтјев ишао бржим и краћим путем, од Министарства правде БиХ у исто министарство Aустрије, његов пут је очигледно преусмјерен кроз тунел који је саградио Aлкалај из којег се излаз не назире.

Свако нормалан би се запитао: Aко Дивјака толико жељно ишчекују у Сарајеву па зашто га онда и не доведу? Једно је сигурно, захтјев за Дивјаково изручење чучи у нечијој ладици од које Aлкалај има кључ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана