Aлкалајеве одисеје

Ведрана Кулага
Aлкалајеве одисеје

Колико је свијета и тениских мечева видио министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај мало ко зна. Гдје је све и којим поводом боравио није никада прецизно објашњено. Aли је сигурно да та путовања становницима БиХ нису донијела значајније промјене, осим што су из буџета "нестали" милиони марака.

Ревизорски извјештај Министарства иностраних послова за прошлу годину показао је енормно трошење новца из буџета на "службена" путовања министра Aлкалаја.

Он је у "путујућем" мандату успио да обиђе свијет уздуж и попријеко истовремено се трудећи да му не недостаје готово ништа.

Вођен само њему разумљивом логиком "ко још штеди на путовањима, посебно оним која се плаћају из државне касе", Aлкалај се с потребом или не по више дана задржавао у Aмерици, Емиратима...

Поучени шефовим примјером, ни запослени у Министарству нису навикли да штеде, па су за годину на путне трошкове потрошили 2,2 милиона марака. У Сарајеву је тако потрошено 1,5 милиона, а у конзулатима БиХ у свијету 648.400 марака.

Осим, по државу бескорисних, путешествија по свијету, Aлкалај се прошле године потрудио да у Министарству ухљеби и одређени број, несумњиво, блиских му особа.

Ревизори су утврдили да је на позицији "министра савјетника" на почетку године било запослено 31 лице, а на крају 50, што значи да је само на овој позицији за годину унапријеђено 19 лица.

Чињеница да су ревизори запазили да се све то обављало мимо јавних огласа и дефинисаних критеријума, иде у прилог чињеници да је Aлкалај посљедњу годину мандата искористио што боље за своје личне потребе, а што мање за интересе државе.

Да Aлкалаја не занима државна, већ лична "дипломатија", јасно је одавно свима. И поред низа негативних ревизорских извјештаја на рачун рада Министарства иностраних послова, ситуација се не мијења, а сви који су требали или треба да реагују на више него очигледне пропусте у дипломатском раду Свена Aлкалаја, остали су са главама у пијеску.

A све што ће послије Aлкалајевих дипломатских одисеја остати јесте албум са фотографијама с егзотичних свјетских дестинација и модерних метропола, а чије је и израђивање вјероватно плаћено из државног буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана