Aлкалајева кривица

Ведрана Кулага
Aлкалајева кривица

Министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај не престаје да изненађује јавност.

Вјечити путник о трошку државе, остао је досљедан себи и својој политици чак и у овим данима када чека свог насљедника на челу МИП-а.

Aлкалај је и овога пута још једном надмашио самог себе и то саопштењем у којем каже да је "крив" за многе ствари које су се током протекле четири године догодиле Републици Српској и БиХ.

Тако је, вели он, "крив" што није дозволио стварање паралелне дипломатије, што је у свакој прилици потенцирао погубност политике која заговора референдуме, отцјепљења и друге сецесионистичке радње уперене против интереса БиХ, као и за то што је БиХ постала нестална чланица Савјета безбједности Уједињених нација.

Додаје и да су за све лоше криви Игор Радојичић, Aна Тришић- Бабић и СНСД.

Не признаје тако Aлкалај да је крив што је у више наврата нанио штету угледу земље, што је министарство којим руководи потрошило милионе на путовања, мобилне телефоне, "возикање" у службеним аутомобилима. A камоли да је крив за катастрофалну ситуацију у ДКП мрежи.

Напротив, приписао је Aлкалај, ни крив ни дужан, сам себи све заслуге за оне успјехе и позитивне помаке које је земља направила у протеклом периоду.

Упетља се при томе, опет ни крив ни дужан, и у питање избора свога насљедника, јер, ето, сматра он то мјесто не треба да припадне СНСД-у.

Ни да спомене да ће се име и дјело Свена Aлкалаја, величанственог руководиоца још величанственијег МИП-а памтити углавном по скандалима, дипломатским гафовима и ситуацијама у којима би мало ко пожелио да се нађе.

Годинама ревизорски извјештаји МИП-а откривају велику неодговорност у том министарству, као и непотребно и непрописно трошење новца и то сасвим довољно говори о његовом раду.

Јавна је тајна и да је Aлкалај четири године радио за своје и интересе Странке за БиХ.

Срећа па је на одласку. И срећа па га нико и не пита о његовом насљеднику. За остало ћемо лако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана