Aлкалајева амбасада

Вања Штрбац
Aлкалајева амбасада

На представнике бошњачког народа у дијаспори очигледно је да се Устав, закони и демократски принципи не односе. Како, наиме, другачије објаснити комеморацију за Сребреницу која је, уз вјерски обред, одржана у Aмбасади БиХ у аустралијској престоници Канбери у организацији Вијећа бх. организација у Aустралији?

Несумњиво је да се ради о преседану, јер је један вјерски обред обављен усред дипломатског представништва, што се директно коси са Уставом БиХ и позитивним законодавством ове, назови секуларне, државе.

Узалуд су представници Републике Српске позивали да се овај скуп не одржи, јер би се њиме злоупотријебиле званичне институције у корист само једне организације и ниподаштавале улога и конститутивност осталих народа у БиХ.

Ништа од тога није спријечило ову невладину организацију да у аустралијској амбасади БиХ одржи комеморацију и, како су сами навели, "протест против државе БиХ која није усвојила резолуцију о Сребреници".

Упркос бројним апелима, бошњачки политичари, са министром иностраних послова БиХ Свеном Aлкалајем на челу, учинили су све да направе чист пут Бошњацима у Aустралији до амбасаде.

Отишао је Aлкалај толико далеко да је дипломати - савјетнику у Aмбасади БиХ у Aустралији Момчилу Вуковићу доставио одлуку о истеку мандата, а на његово мјесто поставио Динка Томца. Јер, Вуковић је јасно дао до знања да би један такав скуп био кршење Устава БиХ, што је Aлкалају и Бошњацима засметало.

Урађено је то свега неколико дана пред 11. јул, па је, нити мало "упаковано", стављено свима до знања, да је све подешено ради остваривања бошњачког циља и у интересу овог народа.

Колико далеко су отишли у Aустралији, показује и чињеница да је Вуковић био изложен медијском линчу и да су му представници Вијећа бх. организација раније пријетили.

Ова дешавања још једна су у низу потврда "регуларности" Aлкалајевог рада, који је омогућио да Aмбасада БиХ у Канбери постане амбасада Бошњака. Још једном је, по ко зна који пут по реду, доказано да се једна државна институција ставља у службу само једног, бошњачког народа, и да тако није само овдје на Балкану.

Нажалост, тако је и у демократским земљама, попут Aустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана