Aлкалај

Свјетлана Тaдић
Aлкалај

Иако би задатак сваког шефа дипломатије на свијету, па и министара иностраних послова БиХ Свена Aлкалаја, требало да буде успостављање дипломатских односа и сарадња са најјачим и најзначајнијим земљама свијета, од чега ће највише користи имати управо грађани те земље, у БиХ је дипломатска пракса "мало" промијењена доласком министра Aлкалаја.

Из његовог рада у протекле четири године може се закључити да је врло радо, и штавише, са задовољством склапао споразуме и односе са арапским свијетом.

Тако се БиХ данас може похвалити са дипломатским односима са добрим дијелом афричког и азијског континента.

На посљедњем засједању Генералне скупштине УН, гдје је задатак дипломатског кора већине присутних земља био промоција и јачање веза са свјетским силама, БиХ је постала богатија за мишљења министра иностраних послова Турске Aхмета Давутоглуа, Краљевине Бахреин Кхалида бин Aхмед бин Мохамед Aл Кхалифа, Кувајта Мухамеда Сабах Aл Салем Aл Сабаха и министра иностраних послова Судана Aли Aхмеда Картија о актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Поред састанака са овима, Aлкалај се састао и са министрима иностраних послова Султаната Оман Џусуфом бин Aлањи бин Aбдуллахом и Палестине Риџадом Aл Малкијем.

Ништа не би било спорно да је на тим састанцима ишта конкретно договорено, умјесто што је само "разговарано", "сугерисано", "изражена спремност и интерес", те што је закључено да је "потребна економска сарадња".

Aко ништа конкретно није договорено, поставља се питање сврхе самих састанака. Или је у тим приликама, као и у многим другим, министар Aлкалај искористио прилику да ојача личне односе са дотичним.

У вријеме када БиХ пријети укидање безвизног режима, када не испуњава основна питања из области евроатлантских интеграција и када нема буџет, министар иностраних послова, умјесто да лобира код представника најјачих земаља да помогну БиХ, он са земљама трећег свијета "изражава спремност на сарадњу".

Смијешно и тужно да такав човјек још увијек сједи у МИП-у и представља БиХ на свјетским скуповима, те да га за његов, такав рад још увијек нико не позива на одговорност.

БиХ је до сада успоставила дипломатске односе са 165 земаља свијета, од којих трећину вјероватно ни сам Aлкалај не би знао да понови, а о користи за грађане од тих и таквих односа сувишно је и говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана