Aлкалај

Свјетлана Шурлан

Када неко неупућен у лик и дјело бившег министра иностраних послова БиХ Свена Aлкалаја погледа извјештај Министарства за прошлу годину, лако би могао да повјерује да је ријеч о земљи у којој, захваљујући чврстим дипломатским везама са земљама широм свијета, цвјета сарадња.

Лако би се невјешти читалац могао преварити па повјеровати да од тих стотину и кусур земаља са којима БиХ има потписане међудржавне споразуме, БиХ има и користи, било економске, било политичке и сваке друге.

Још када види цифру од 60 милиона марака колико је МИП лани имало на располагању, сумњама не би било краја - ријеч је о изразито развијеној земљи са сјајним дипломатским везама на свим меридијанима, економски стабилној и спремној да Министарство које јој је донијело толику корист награди милионима за даље ширење доброг гласа о БиХ.

Међутим, авај! Ријеч је о класичној фатаморгани.

Тек негдје пред крај извјештаја о раду МИП-а, кроз једну наизглед неупечатљиву реченицу провлачи се објашњење за сулуду помисао да је МИП једна од најфункционалнијих институција у рају на земљи - званом БиХ.

Споразуми које је бивши министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај потписао са многобројним земљама нису дали жељене резултате због “револуција” широм свијета?!

Осим што је овакво објашњење смијешно, оно је и жалосно!

Фатаморгана се распршила у парампарчад.

Па шта је онда тај министар Aлкалај, као логично се намеће питање, радио читаву годину, а и оне прије, када су арапским свијетом, које је најрадије посјећивао, буктале “револуције”?

Је ли се трудио да економску, политичку и сваку другу помоћ за БиХ обезбиједи у алтернативним изворима, земљама у којима влада мир?

У извјештају пише да је бивши министар повезао БиХ са Републиком Конго, Републиком Тринидад и Тобаго, Тавулу, Aнтигва и Барбуда, Републиком Савеза Мјанмар, Габоном и Малавијем. Нема шта, завидан списак. Надам се да ни њима не пријете “револуције”, па да Aлкалајев посао не буде узалудан, јер би онда у Уједињеним нацијама, гдје су му поклонили функцију, могли да помисле да он не располаже опсежним “дипломатским активностима” и слухом за добру међудржавну сарадњу, него да је по свијету путовао само по њему занимљивим земљама.

У УН би логично требало да се запитају коме су то препустили један од сектора. Надам се да се не ради о самодеструктивној организацији, јер свако друго објашњење за овакав потез тешко је пронаћи. У сваком случају, срећно им било са Aлкалајем!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана