Aлкалај и Српска

Вања Штрбац
Aлкалај и Српска

Министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај ни у техничком мандату не одустаје од тога да на неки начин нанесе штету Републици Српској. Посљедњи такав покушај био је у Канбери, на аустралијском Институту за међународне послове, гдје је одржао говор у којем је по ко зна који пут изнио низ оптужби на рачун Српске.

Тако је он у свом говору названом "Од Дејтона до Брисела: БиХ и балкански пут ка NATO-у и Европској унији" причао о свему, осим о ономе што је требало да буде тема говора. Aли зато није пропустио да поново нападне РС.

У том је говору, између осталог, навео да због организованих и циљаних опструкција власти РС, није спроведен Дејтон, тачније анекс који се односи на повратак избјеглица и да је, с обзиром на ту чињеницу, структура власти у РС данас моноетичка.

- Од 19 посланика и делегата у Парламенту БиХ из РС, свих 19 су Срби. Ови бројеви им омогућавају да блокирају сваку иницијативу која има за циљ да интегрише БиХ. Штавише, оваква ситуација даје политичке подстицаје за блокаду што је више могуће приједлога прописа - открио је Aлкалај.

Он је говорио и томе како је његов јеврејски народ доживио холокауст, те рекао и то да се "холокауст поново догодио у БиХ". Aлкалај је рекао и то да је "Дејтон имао велики успјех, јер је зауставио рат, али да је направио и промашаје колосалних размјера". Због тога се заложио за останак ОХР-а и његову снажнију интервенцију. Рекао је да је ОХР "спор и тром".

Aлкалај је у говору о ЕУ и NATO-у поменуо веома патетично и ратног министра спољних послова РБиХ Ирфана Љубијанкића.

Чини се да је своје четири године на власти Aлкалај искористио ни за шта друго него за оптуживање Републике Српске за све недаће које су задесиле БиХ, како деведесетих, тако и година које су услиједиле, до данас. Заиста, по чему ћемо памтити Aлкалаја? Је ли учинио нешто конкретно за БиХ? Је ли урадио неку епохалну ствар вриједну памћења и значајну за све становнике БиХ за вријеме своје "владавине"?

Временом је постао као покварена плоча, само мало модификујући своје говоре и "освјежавајући" их новим арсеналом напада на Србе и Републику Српску који су криви за све. Сва срећа па ћемо му ускоро видјети леђа. Био, не поновио се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана