Aлијагићи

Сандра Милетић
Aлијагићи

БAЊA ЛУКA - Окружно тужилаштво у Требињу одлуком да послије три године обустави истрагу у "предмету Aлијагићи" благо речено шокирало је све оне који знају било шта о овом случају.

Тужилаштво је обуставило истрагу против Салиха Aлијагића због "наступања апсолутне застаре кривичног гоњења".

Центар јавне безбједности Требиње поднио је извјештаје о почињеном кривичном дјелу у тој афери још у мају и у августу 2005. године против Салиха Aлијагића, Милана Врчевића, Миленка Дуганyића, Божидара Николића и Раде Ратковића.

У извјештајима полиције Окружном тужилаштву у Требињу наведено је да постоји основана сумња да је Салих Aлијагић употребљавао неистините пословне исправе и прикривао стварно пословање "Aлијагића". Фалсификоване су потврде фирме "Пероми" од 25. априла 2002. године и фирме "Холдинг Обод" Цетиње од 14. марта 2002. године. Aлијагић је у судској парници давао лажни исказ на рочишту 10. маја 2002. године.

Салих Aлијагић је на основу фалсификата до сада наплатио 1,3 милиона КМ одштете од општине Требиње за отуђење наводно сребрних електрода из своје радње. Aко Уставни суд не уважи нове доказе РС, он ће наплатити још невјероватних шест милиона КМ у државним обвезницама и четири милиона КМ на основу камата!

Оно што је посебно шокантно у цијелој овој причи јесте невјероватно велики број пропуста надлежних, тачније полиције и Тужилаштва.

Aлијагић се на суду није појавио иако су му позиви за рочишта слати на дубровачку адресу. У међувремену, боравио је у Требињу, али ни Тужилаштво ни полиција нису ни покушали да га доведу пред лице правде.

Правобранилац РС Слободан Радуљ указао је дописом Колегијуму тужилаца на бројне пропусте које је у овом случају направио и тужилац Обрад Рајчевић.

Тужилац је, између осталог, морао у року од шест мјесеци да спроведе истрагу и да, ако то није у могућности, о томе обавијести Колегијум тужилаца и да даље спроводи мјере.

Могао је тужилац и да подигне оптужницу и ако је окривљени, а то је чињеница, свјесно избјегавао одазивање на позив Тужилаштва ради давања изјаве.

Закључак цијеле приче је јасан: ако се захтјеви Правобранилаштва РС не уваже, Салих Aлијагић добиће милионе на основу добро смишљене преваре. И за то неће одговарати. Невјероватно јесте, али није немогуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана