Алармантна хапшења

Жељка Домазет

У још једној спектакуларној акцији којих није мањкало у БиХ ухапшен је лидер СББ-а и делегат у Дому народа Парламента ове земље Фахрудин Радончић.

Радончић се тако уписао међу "крупне политичке рибе" које су имале прилику да се нађу иза решетака.

Огромна већина тих "крупних политичких риба", међутим, након хапшења, притвора и процесуирања је и ослобођена и након судских спорова поново су се враћали на политичку сцену и данас обављају значајне функције у овој земљи. Да ли је неко од политичара у БиХ хапшен, процесуиран и ослобађан па се и прије и након тога наставио бавити политиком, у цијелој овој причи и није битно.

Битно је то да ће након Радончићевог хапшења неке ствари коначно морати да буду разјашњене ако већ до сада нису биле да би трећи стуб власти, а самим тим и ова земља опстали.

Јер као прво, за сопствено хапшење је и сам Радончић знао и најављивао га данима. Чудно је заиста како у БиХ као ни у једној другој земљи они који ће бити ухапшени знају да ће им се то десити и како то из највиших правосудних институција цуре информације до оних којих се то лично тиче.

Нејасно је, такође, како то документа и информације цуре из Тужилаштва и објављују се по медијима, како то одређени медији знају када и гдје ће се десити нека акција хапшења. Још горе, како то да пресуђени криминалци знају када ће ко бити ухапшен? Укратко, како су то правосудне и безбједносне агенције у овој земљи постале сито из кога све процури?

Зато, или ће правосуђе морати стати на ноге и иза својих потеза и изнијети дебеле разлоге зашто је ухапсило једног лидера странке, друге по јачини у Бошњака, и делегата у Дому народа или ће се правосудни систем ове земље стропоштати у дебело блато из кога се засигурно ишчупати неће. Једним ријечју - или ће Радончић у затвор или ће иза решетака морати неко од тужилаца, јер ствари су већ одавно прелиле чашу и превише је спектакуларних хапшења која на крају завршавају пуштањем на слободу, а да у цијелим тим спектаклима и бламажама нико не сноси одговорност ни санкције.

Мораће се коначно јавности понудити одговор да ли то и ко изван правосудних институција повлачи потезе умјесто њих. А ако нико не повлачи, како то да тужиоци након спектакла не могу ама баш ништа да докажу. Ствари су у вези са свим овим одавно прелиле чашу да је све помало добило облик анархије, па ће стога Тужилаштво ове земље за случај хапшења Радончића јавности морати подастријети ваљане разлоге и изнијети довољно аргумената, да на крају не би и оно и комплетан правосудни систем одвели у анархију. Звоно за аларм је већ одавно упаљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана