Аларм за “Жељезнице”

Маријана Миљић Бјеловук

“Жељезнице РС” чврсто држе трон међу највећим губиташима у Српској, а да се “грчевито боре” да ту позицију не препусте другоме, потврђују финансијски и ревизорски извјештаји који из године у годину упозоравају на све већу дубиозу у овом јавном предузећу.

У најновијим извјештају независне ревизорске куће “Грант Торнтон” наведено је да су краткорочне обавезе овог предузећа на крају прошле године премашиле вриједност текуће имовине за најмање 206 милиона марака. Примједаба ревизора је више, а акценат је на краткорочним милионским обавезама које бујају и доводе у питање могућност да ово предузеће настави даље пословање. То би значило гашење предузећа, у којем већ одавно не цвјетају руже и отказ за око 3.000 радника, који се и сада боре да наплате оно што су зарадили.

Све очи менаџмента посрнулих “Жељезница” за сада нису упрте у тражење рјешења за проблеме овог предузећа, већ искључиво у кредит Свјетске банке у износу од чак 100 милиона марака, који би колико-толико требало да поправи црну финансијску слику.

Док се они моле да тај кредит што прије добије зелено свјетло на нивоу БиХ и буде ратификован, обавезе и проблеми у овом предузећу не мирију већ добијају нову милионску снагу.

Кривци за стање у овом предузећу се не помињу, већ само кредити и реструктурирање, а проблеми понекад изађу из заборава, обично у вријеме сумирања резултата.

Не можемо да се не запитамо да ли би стање овог губиташа данас било знатно другачије да је неко од одговорних санкционисан због милионске штете.

Јасно је и да ће се о овом предузећу, његовом пословању и штрајковима жељезничара и даље причати, а да се при томе неће помињати кривци који су ово предузеће одвезли у провалију. Тек по који радник или синдикални вођа споменуће имена криваца и на томе ће се окончати читава прича и, нажалост, њихова одговорност.

За рјешавање проблема у “Жељезницама” приједлози су ишли од стечаја па све до реструктурирања. Да ли ће ова посљедња опција уродити плодом, остаје да сачекамо крај 2021. године, за када је предвиђен крај реструктурирања.

Једно је јасно, а то је да ово јавно предузеће треба да буде примјер којом политиком менаџмент не треба да се служи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана