Акцизне бомбе

Маријана Миљић Бјеловук

Раст акциза на дуванске производе у БиХ претходних година донио је низ посљедица. Надлежне институције су повећање тог намета из године у годину правдале једном реченицом: Морамо да се прилагођавамо европским директивама.

И тако се домаће тржиште и даље придржава европских директива када су у питању намети и узимање новца из џепа грађана. Када је ријеч о платама, развоју земље и другим важним питањима који би требало да подигну животни стандард, онда се не спомиње ни "е" од европских директива. Ту важе само домаће.

Циљ власти је, изгледа, да у комбинацији европских и домаћих директива из БиХ у потпуности протјера дувански дим. Некада ће, онако чисто реда ради, да спомену и да све раде јер воде рачуна о здрављу становника. Разумљиво је, морају некада и то да кажу, мада ту никога не могу да заварају јер су сви свједоци тога колико они брину о здрављу становника са акцизним политикама.

На крају су се погубне посљедице акцизне политике на дуванске производе показале и на опадању прихода државе од тих намета. По свему судећи, ти ће приходи опадати и даље, док ће с друге стране додатно ојачати шверц цигарета, који је и те како узео маха. На драстичан пад продаје на легалном тржишту указују и подаци УИО БиХ према којима је она од 2010. до данас и више него преполовљена. Подаци УИО показују да је од акциза на цигарете у 2017. години убрала 793 милиона марака, а њихова рачуница показује да би у 2021. по том основу могли да инкасирају 77 милиона марака мање.

Шверцера цигарета у БиХ можемо да сретнемо на сваком кораку и на десетине хиљада пореских инспектора неће их тако лако моћи протјерати са тржишта.

На крају крајева, високи намети, који нису никако сразмјерни домаћем стандарду, натјерали су људе да проналазе нове правце зараде на црном тржишту и на тај начин потапају легалну продају цигарета.

Нажалост, код увођења намета држава није предвиђала посљедице. Није се обазирала ни на искуства земаља из региона, које су акцизе на дуванске производе усклађивали на основу стандарда становништва.

Због свих тих директива које су власти примијениле сада морају да се траже рјешења за излаз из новонастале ситуације. Шверцу цигарета и илегалној продаји неће тако лако моћи стати у крај, а из буџета ће наставити да цуре милиони марака. Да ли ће се и у проналажењу рјешења и спречавању шверца цигарета водити европским директивама, остаје да видимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана