Акцизе - врзино коло

Жељка Домазет

Измјене Закона о акцизама и пратећих закона, које су услов који је Међународни монетарни фонд (ММФ) поставио БиХ за кредитни аранжман, дефинитивно су пале на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО).

Измјене акциза биле су договорене на недавним  сједницама свих лидера које чине парламентарну већину на нивоу БиХ, али очито је да сви договори који се на тим  сједељкама постигну, падну као кула од карата када се крене са њиховом реализацијом.

И ово је само један од низа показатеља да је коалиција у ФБиХ као и она на нивоу БиХ на климавим ногама, да оно што лидери договоре само као мантру понављају од састанка до састанка и да правих резултата нема ни на видику.

Без акциза нема повољног кредитног новца, нема изградње аутопутева, ни путева и све то скупа само је још један доказ да оваквим радом ова земља може ићи само странпутицама и посртати.

Ваља имати у виду чињеницу да је тај новац планиран како у буџету у Српској, тако и оном у ФБиХ. Стога ће се овај потез Управног одбора УИО директно одразити на живот у ентитетима и све планове које су у том  сегменту имале ентитетске владе које ће по свему судећи морати да се окрену другим изворима.

У цијелом овом врзином колу једини излаз и опција да акцизе угледају свјетло дана и да се аранжман откочи јесте то да Савјет министара сачини свој приједлог или да то учини Парламент БиХ.

Не буде ли воље да се питање акциза ријеши на тај начин тешко је у овом тренутку предвидјети које ће даље кораке предузети владе да не би дошло до додатног стезања каиша.

Неспорно је да су било какви договори у овој земљи постали готово немогући и да је свака тврдња да БиХ може несметано напредовати на путу ка уређеним демократским  земљама и ка земљама Европске уније шарена лажа у коју више ни наивни не вјерују.

Уосталом, све ће то народ платити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана