Aкције и реакције

Дарко Гавриловић
Aкције и реакције

Све релевантне институције Републике Српске заузеле су став да је стање у Фонду ПИО РС алармантно и неодрживо на садашњим основама.

Чињеница је да је Фонд суочен са системским проблемима израженим кроз примјену превазиђеног модела генерацијске солидарности, али је тешком стању кумовало и катастрофално располагање акцијама које је Фонд ПИО добио у процесу приватизације. И то су потврдила ресорна министарства, ревизори и радна група која је и именована са задатком да донесе стратегију за опсежну реформу пензијског система прије него што се он потпуно не уруши.

Црну слику у Фонду ПИО кроз наочаре у боји гледа само његов директор Зоран Мастило. Он и његови сарадници из менаџмента нису се много забринули због тога што је у њиховом мандату из портфеља Фонда ПИО испарило 326 милиона марака. Од Мастила, који је своју неморалност показао мјесецима уназад, ништа друго се није могло ни очекивати него да крене у разјашњавање са медијима који су објавили да се вриједност акција које Фонд ПИО посједује у предузећима у Српској топи свемирском брзином. Умјесто да понуди објашњења Мастило се ухватио отрцаних фраза и за све кривца пронашао у свјетској економској кризи. Тачно је да је глобална економска криза утицала на пад вриједности акција на Бањалучкој берзи, али се добар дио изгубљеног могао спасити реструктурисањем портфеља.

Истина чинио је то Мастило у случајевима захваљујући којима је Фонд ПИО довео до главне улоге у разним аферама. Један од школских примјера Мастиловог реструктурисања је продаја удјела Фонда у билећкој "Видуши" требињској фирми "Маркет 99". Исувише је провидно да је "Маркет 99" захваљујући свесрдној подршци Мастила успио стећи тек коју акцију изнад 50 одсто капитала у "Видуши". Печат преваре на ту трансакцију ударен је тиме што се Фонд на јавну понуду "Маркета 99" јавио пред само затварање тржишта када се већ дало наслутити да ће бити одлучујући тас на ваги.

Када већ ничим није успио да се похвали Мастило се почео китити туђим перјем па је себи присвојио заслуге за продају удјела Фонда ПИО у предузећима нафтне индустрије, иако и сам зна да је у том послу учествовао колико и у мисији спејс шатла на Марс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана