Aкција у Горњој Маочи

Горан Маунага
Aкција у Горњој Маочи

Полицијска акција под називом "Свјетлост", највећа те врсте у БиХ од Дејтонског споразума до данас, која је недавно спроведена у вехабијском селу Горња Маоча, показала је да ниједан договор, план, акција, па ни она најосјетљивија и високоризична, у БиХ не може бити организована и изведена онако како би то требало.

Та акција показала је да ће БиХ, кад је већ једном постала важна карика исламског тероризма и мјесто са формираном изузетно квалитетном ћелијом "Aл-Каиде", то заувијек и да остане.

Наиме, иако је у операцији у Горњој Маочи учествовало чак 600 припадника већине полицијских агенција у БиХ, она је само дијелом успјела јер, према свему судећи, много оружја је прије акције склоњено, док неке локације нису ни претресене.

Колико се зна, дојава вехабијама стигла је од некога из Федералне полиције.

Из те институције још нема потврде о томе да ли су претресене куће Енеса Муковића, Сабахудина Фиуљанина, Седина Гуламића, Фехима Икановића и Латифа Захировића.

У тим кућама је, према подацима страних безбједносних служби, било скривено оружје, а поред куће Захировића налазило се велико складиште оружја.

Међутим, Федерална управа полиције саопштила је да је током претреса у тој акцији заплијењено 18 пиштоља, осам ручних бомби, седам пушака, 21 нож, бајонет и сабља.

И изненађење зашто је уопште организовано рјешавање овог дугопостојећег проблема вехабијско-муџахединског села Горња Маоча, које се налази на граници Тузланског кантона у Федерацији БиХ и дистрикта Брчко, има своје објашњење: баш оваква акција, и баш у ово вријеме, одговарала је дијелу политичког врха у БиХ.

Спроведена је управо када су у Сарајево стигли званичници из свијета, а и либерализација визног режима је на помолу. То што је питање да ли ће овако грандиозна акција уопште дати било какве стварне резултате, друга је ствар.

Јер ако заиста постоји чврста одлука да се у БиХ обрачунамо са опасним радикалним исламом и вехабистичко-муџахединским организацијама, онда би операцију бар истих размјера требало спровести у срцу тог покрета, дакле у џамији саудијског краља Фахда у Сарајеву, која је екстериторијална јединица која не припада БиХ него Саудијској Aрабији.

Тај филм нећемо да гледамо јер у БиХ, и шире, нема онога ко би се усудио да организује и изведе такву полицијску акцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана