Акција "Дамаск"

Горан Маунага

Тачно онако како је Агенција за истраге и заштиту (SIPA) и најавила почетком септембра, након спроведеног првог дијела полицијске акције "Дамаск" кад је ухапшено 16 осумњичених за тероризам, јуче је услиједило ново хапшење нових 11.

Припадници SIPA о тим и осталим држављанима БиХ који ратују по Сирији и Ираку, у терористичким организацијама "Исламска држава" и "Ал-Нусра", као и о онима који су их тамо послали, поднијели су Тужилаштву БиХ квалитетне извјештаје и прошле и ове године, па је заиста крајње вријеме било да се ти опасни људи похапсе.

Кад је ријеч о овом другом дијелу те акције, добра вијест је да су овом приликом похапшени и припадници "Ал-Нусре", односно "Ал-Каиде", а не само симпатизери и чланови "Исламске државе" као што је то било у акцији изведеној почетком септембра.

Јер чињеница је ипак да се по БиХ и даље слободно шетају појединци који су важни у организацији "Ал-Каиде" и да, без обзира на то што је SIPA Тужилаштву раније и о њима поднијела квалитетне извјештаје, никада нису ни саслушани, ни ухапшени.

Зато у БиХ више ниједна служба више не може тачно да утврди колико је њих и у којој мјери повезано с тероризмом, ни како то да држављанства БиХ нису одузета свима које су УН односно Савјет безбједности означили као сараднике "Ал-Каиде".

А да је проблем са радикалним исламистима за БиХ веома озбиљан, потврдио је и амбасадор Руске Федерације у УН Виталиј Чуркин који је у Савјету безбједности позвао на његово рјешавање.

У сваком случају, за сваку је похвалу то што су на приједлог SIPA Тужилаштво и Суд БиХ издали наредбу о хапшењу осумњичених за везе с тероризмом. Сада остаје да правосудне институције заврше свој посао да и љетос усвојене допуне Кривичног закона којим се санкционише формирање и придруживање страним војним, паравојним или параполицијским формацијама, буду примијењене. И да, наравно, хапшења буду настављена.

Али нипошто не треба заборавити да ће се ситуација са терористима у БиХ сваким даном погоршавати и да ће реална опасност од терористичких напада константно да расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана