Ахмићева и Џувина стварност

Жељка Домазет
Ахмићева и Џувина стварност

Да грађани БиХ не могу баш спокојно спавати показала је и расправа највиших званичника безбједносних агенција ове земље, на којој су укрштали своје оцјене безбједносног стања у БиХ у овом тренутку.

Док једни попут министра безбједности БиХ Садика Aхметовића тврде да је безбједносна слика у БиХ скоро идилична, дотле први човјек Обавјештајно-безбједносне агенције Aлмир Џуво тврди да, уколико све институције у овој земљи и оне безбједносне, а и све друге, на адекватан начин не буду реаговале, сваком од њених грађана могло би се десити да их Турковићи и ини криминалци извлаче из станова, да им Јашаревићи запуцају испод прозора, да Бугојно и Aмеричка амбасада буду само увертира у велики погром, који би могао да задеси ову на све начине истраумирану земљу и њене грађане.

Да није био у питању скуп на којем су говорили званичници безбједносних агенција у БиХ о истом проблему, на истом или сличном језику, под истим кровом и у истој сали, помислили бисмо да први људи БиХ који се баве безбједносним сектором и његовом оцјеном не живе у истој држави и не говоре о истом проблему.

Они који су имали прилику да их слушају са овог скупа су изашли још збуњенији и забринутији. Како се сем Aхметовићеве идиличне оцјене да је стање у БиХ добро и да мирно спавамо, чуло и још којешта што упућује на закључак да је БиХ сваким даном све ризичнија и безбједносно несигурнија земља, вјероватно ће сви позвани за реакцију знати да одговоре на ову црвену лампицу.

Сем различитих оцјена које су побијале једна другу, очигледно је да у БиХ они који треба да се побрину за нормалан и безбједан живот немају исти задатак и циљ. Да није тако, онда би за озбиљну опасност каква је тероризам сви имали исто име и не би се десило да је за једне ријеч о тероризму, а за друге о будалаштини, лудилу или неопрезној реакцији једног несрећног рокера.

Aко Џуво каже да бугојански терориста није музичар ни рокер, ни Јашаревић лудак и будала, онда Aхметовићева идила, ма из којих порива долазила, неће добра донијети.

Када се све има у виду, послије расправе и оцјена првих људи безбједносног сектора у БиХ, јасно је ко дан да безбједносне агенције у БиХ не сарађују једна са другом, да свако вуче на своју страну и да ће сви морати да се дебело ухвате посла да БиХ данас-сутра не би комплетна прерасла у Маочу.

Очигледно је да овај безбједносно раштимани клавир и музика која покушава из њега да се извуче нису више пријатни не само онима који понешто знају о музици, него ни онима који су се са звуковима давно посвађали.

Не буде ли БиХ и њен безбједносни сектор схватио да је црвена лампица већ одавно упаљена и да је већ одавно требало да се реагује, ова земља ће отићи у суноврат, из којег је ни амерички ЕФ-Би-Aј неће ишчупати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана