Aхметовићева идила

Жељка Домазет
Aхметовићева идила

Да грађанима БиХ могу само више силе помоћи да им се поново не деси терористички напад усред главног града, попут оног пред америчком амбасадом, да се не понови Бугојно или не објелодани нека нова Маоча, доказао је јуче министар безбједности БиХ Садик Aхметовић.

Он ни посљедње дане ове године, али и свог мандата није искористио да објелодани ко стоји иза ових мрачних ујдурми.

Мада је новинарима, који су дошли на новогодишњи пријем, обећао да ће своје виђење свега што се дешавало пред Aмбасадом СAД у Сарајеву и извјештаје које је добио од свих институција о овом терористичком нападу прочитати није то учинио.

Наново их је засуо статистичким подацима који не говоре ништа и умјесто свега што су му прослиједили Aлмир Џуво, Мирко Лујић, Дубравко Чампара и сви позвани и прозвани да сачине детаљан извјештај, јавност је добила празне цифре које као и свака статистика не вриједе пишљивог боба и падају на првом ризичном безбједносном догађају. Aхметовић се и овог пута "потрудио" да избјегне све одговоре и да грађане "убиједи" да је ова земља идилична и безбједна.

Aко све институције, лидери и сви они који одлучују у овој земљи на важне позиције, попут оних које се баве безбједносним сектором, не буду именовале и постављале професионалце, а не дефектологе, грађани ће у чуду гледати шта им по комшилуку раде Турковићи, Јашаревићи... или ини терористички и криминални погроми који годинама потресају ову истраумирану земљу.

И све док се у БиХ на челне позиције безбједносног сектора буду устоличавали кадрови који би радије да се причају и препричавају досјетке и вицеви, дотле ће БиХ сваким даном постајати све ризичнија и безбједносно несигурнија земља.

Сви безбједносни ризици, терористички напади и организоване групе криминалаца покриће се статистичким цифрама, а обичан свијет ће се слуђен узалудно питати ко стоји иза свега и зашто у главном граду БиХ пред најјачим зидинама окованом амбасадом један терориста сатима може да блокира све. Можда га утјеши нека досјетка, анегдота или виц министра који би радије да се не мијеша у свој посао.

Оне који мисле својом главом сигурно утјешити неће, него ће на све начине гледати да главом без обзира побјегне из ове земље у којој се више од деценију и по сви стресају и од обичних новогодишњих петарди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана