Аграр у невољи

Ведрана Кулага Симић

Пољопривредници у Српској мјесецима су указивали на то да све прогнозе говоре да ће примјена адаптираног ССП-а између БиХ и ЕУ додатно скрати бразде, испразнити торове и џепове, а то се, нажалост, потврдило већ у првом мјесецу примјене тог фамозног споразума.

 

Положај у којем се налази пољопривреда у БиХ није завидан, а они који кроз те послове желе да радом и трудом обезбиједе себи и породици егзистенцију тешко спајају крај с крајем. Да ће можда бити још горе у наредним мјесецима указују прве анализе и упоредни подаци увоза и извоза на тржиште БиХ.

Из њих је видљиво да увоз страних производа расте, али да тај скок не прати извоз производа из БиХ на страно тржиште.

Док је увоз сваког производа из ЕУ у БиХ само за мјесец забиљежио милионски раст, домаћи произвођачи на европско тржиште у том истом периоду успјели су да пласирају незнатно више производа.

Изузетак су, додуше, воћари и повртари, али је питање шта ће и с њима бити у наредним мјесецима.

Домаћи произвођачи и даље упозоравају да им примјена ССП-а никако не иде наруку, да неће моћи да се изборе са новим квотама и да ће све то, када је њихово производња и пласман производа, имати јасан епилог. 

А, то је већ сасвим јасно, да ће кроз неколико мјесеци доживјети потпуни крах.

И сами надлежни у РС, ФБиХ и нивоу БиХ су, почетком ове године, признали да ће аграр претрпјети милионску штету од примјене нових правила изазваних ССП-ом, али и истицали да домаћи аграр неће пропасти.

За сада се показало да су у једном, били у праву.

Српска, али и БиХ имају велики потенцијал у пољопривреди, али, у овом случају на несрећу, управо у оним областима које губе утакмицу са страним играчима. То су узгој говеда, воћа и поврћа, те производња млијека и млијечних производа.

У тим секторима домаћа производња већ трпи прве ударце, а то надлежни у овој земљи не смију игнорисати јер би тек то било погубно за домаћи аграр.

Морају се активно укључити и пронаћи алтернативне начине како би помогли пољопривредним произвођачима у БиХ како они не би поклекли. До краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана