Агенда

Ведрана Кулага Симић

БиХ је дуго стајала на европском путу, гледајући како је на том путу претичу земље региона и великим корацима грабе ка ЕУ. Након година гледања десно - лијево, и БиХ је направила прве кораке који су јој омогућили дуго очекивано ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Земља је закорачила у ново историјско поглавље, а тамо су је дочекали нови кораци које заједнички морају да направе сви у БиХ како би одржали ухваћени залет ка европској породици.

Почетак, нажалост, не обећава много јер је већ кренуло како не би требало.

Кључну улогу у реализацији циљева и активности неопходних за даље кретање ка ЕУ имају надлежни у РС и ФБиХ, али то је игнорисано на самом старту приликом усвајања реформске агенде. Савјет министара БиХ, уз подршку министара из РС, дао је "зелено свјетло" документу који није усаглашен. Наиме, представници РС оцијенили су да се нису стекли услови да агенда добије подршку све док њен саставни дио не буду и мишљења, односно примједбе министарства из Српске.

Сви грађани су запамтили реченицу званичника да "европски пут БиХ нема алтернативу", али исто тако треба да понављају да ни надлежности и потребе Српске немају алтернативу.

Ствар је проста да, што каже народ, не може бити простија. Представницима Српске, било да су у Сарајеву или Бањалуци, треба да буде јасно да им интереси Српске и народа који их је бирао и изабрао на изборима морају бити на првом мјесту.

Једно од тих приоритета, а биће их много више како земља буде одмицала (надамо се) на путу ка ЕУ, јесте одбрана онога што Српске има по Уставу и закону. РС, једноставно, мора да буде питана, да јој буде омогућено да даје примједбе/похвале на важне законе и реформе и да оне буду уважене. То морају да знају посебно министри из РС у Савјету министара.

А то су потврдили у делегацији ЕУ, који су нагласили да ће већина примједаба из РС бити увршћена у коначну верзију агенде.

Реформска агенда је велики тест за све стране у БиХ који ће показати ко се придржава темеља на којима стоји БиХ, а ко их руши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана