Агенције

Свјетлана Шурлан

Парламентарци, министри, а посебно обичан народ свјесни су да многобројне агенције на нивоу БиХ ништа не раде, осим што троше паре. Надлежни то чак и јавно говоре и стално најављују како ће се томе стати у крај и како је администрација прегломазна и треба је реорганизовати.

Проблем је што се оно што се каже не испуњава, па се институције множе из године у годину, као и број службеника и чиновника, а нуле на одобреним буџетима ових институција се само додају.

Многобројни закључци Парламента и Савјета министара БиХ се доносе већ годинама, али се скоро па никако не испуњавају, осим ако не значе више плате и додатне привилегије. Један од тих закључака је био и да сва министарства направе анализу ефикасности и оправданости агенција у својој надлежности.

Иако се декларативно залажу за штедњу, сви министри редом у анализама су навели да нема оправданости за укидање агенција које су у њиховој надлежности, тражећи чак и додатна запошљавања, а самим тим и више пара.

Невјероватно је да су у анализи рада агенција као највећи домет ових институција набрајали правилнике и упутства која су доносиле.

То није ни чудно с обзиром на то да других резултата рада нема, али остаје нејасно како су министри, и поред очигледне неефикасности рада ових институција, остали нијеми на потребу њиховог гашења или бар реорганизације.

Трошење додатних пара означено је, скоро па увијек, као мјера којом се ради "за опште добро", а шта је и какво је то добро, није никада објашњено.

Срамота је да нико за то не мари и да се радом у државној институцији само покушавају остварити други циљеви. То је првенствено задржати постојеће стање и по могућности запослити нове раднике, редом родбину и пријатеље, који ће се на државним јаслама обезбиједити за читав живот.

За сада је на нивоу БиХ 75 различитих министарстава, агенција, канцеларија, института, савјета, комисија... и милиони марака које троше... До када? Сасвим сигурно заувијек, јер никоме не пада на памет да сијече грану на којој сједи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана