Aгенција за (не)безбједност

Свјетлана Тадић
Aгенција за (не)безбједност

Да агенције, институти, дирекције, канцеларије и многобројне друге (не)потребне институција на нивоу БиХ много троше, а не раде ништа, одавно је јасно свима.

Међутим, сваким даном смо у прилици да се увјеримо у још већу бахатост при трошењу, још већу недореченост закона која омогућава још веће пљачкање ове државе и пара њених пореских обвезника.

Посљедњи примјер свакако је Aгенција за безбједност хране БиХ за коју нико не зна шта ради, осим што троши паре на штампање летака, брошура, водича и ко зна каквих плаката за своју промоцију.

Aпсурд је да ова агенција постоји неколико година, а да још није формирала ни своје основне одборе да би функционисала. Тако становници БиХ једу ко зна какву храну и ко зна шта се све увези у ову земљу, јер једноставно немамо експерте који би провјерили безбједност намирница.

Одбори о адитивима у храни, зачинима, биолошким опасностима, о дијететским производима, прехрани и алергијама, о генетски модификованим организмима не раде и нема назнака када би могли почети да раде.

Законом је одређено да се формира чак осам научних одбора, који би требало да имају 41 члана, међутим, остаје непознаница да ли је то додатно запошљавање радника или ће одбори бити формирани од већ постојећих радника.

С обзиром на то да ови одбори још нису формирани, то значи да ова агенција не посједује експертска мишљења у вези са било којом области безбједности хране.

За сво то вријеме Aгенција исплаћује накнаде члановима Управног одбора и за то годишње троши 70.000 марака, иако су они већ запослени у одређеним институцијама, министарствима, управама, канцеларијама, институтима и универзитетима, гдје примају редовно плате.

Као и у многобројним управним одборима институција БиХ, чланови из Републике Српске немају механизам да утичу на било коју одлуку Aгенције, јер су често прегласани.

Због тога је и сасвим сувишно постављати питање да ли је ова, у корпи са још десетинама сличних агенција, потребна икоме осим самој себи. Нико од њиховог рада још није имао посебне користи, али штете и то новчане, свакако да.

До када ће буџет БиХ, којем сви доприносимо, бити кеса из које којекакви беспосличари грабе колико им се ћефне?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана