Aфере и конструкције

Мирослав Филиповић

Aфере, монтирани судски процеси, политички обрачуни, конструкције и неистине методе су којима, нажалост, представници демократске међународне заједнице уводе демократију и јачају владавину права у БиХ.

То је сурова и застрашујуће поразна стварност ове несрећне земље. Потврђена је посљедњим схемама о криминалним бошњачким и српским лидерским групама, а до детаља разобличена у информацији Владе РС под насловом "OHR-ово креирање и одржавање нестабилности у БиХ кроз дјеловање Рафија Грегоријана и других против РС".

Тиме се, заправо, дошло у бесмислену и парадоксалну ситуацију у којој самопрокламовани борци против криминала и корупције у земљи (сами себи су, у ствари, дали апсолутни монопол у тој области и у тој фиктивној борби су изнад домаћих закона, устава и институција) користе незаконите методе ради остварења циља - личног интереса и верификације своје друштвене и политичке моћи.

Тај систем преко својих медија шаље јавности сљедећу поруку: "Ми смо ти који одлучују о животу и смрти у овој земљи. Истина је оно што ми кажемо. Сви који се са том истином не слажу против нас су и ако се не повинују нашој вољи биће процесуирани, стављени на стуб срама (схеме)".

Најтрагичније је то што у томе учествују стране дипломате, задужене за спровођење Дејтонског споразума, представници домаћег правосуђа, параобавјештајци и, по природи ствари, истински истинољупци и правдољупци - новинари, уредници.

Дипломатска моћ, огроман утицај на домаће правосуђе и судске процесе, медијска манипулација и шпијунажа главне су карактеристике овог корумпираног система задуженог за борбу против криминала и корупције.

У њему су погажене све професионалне, моралне и људске вриједности. Принципи интереса, моћи и профита његове су светиње. И свако ко покуша само другачије да мисли наћи ће се на жестоком удару тог система.

Створен је зачарани круг који лебди изнад институција и владавине права. И ту се разоткрива сва трагедија и болест бх. друштва. Суштинско питање је имају ли домаће институције снаге да се изборе са овом болешћу и да ли је то у овом тренутку уопште могуће у политички, национално и вјерски растргнутој и дубоко подијељеној БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана