Административни студенти

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ много пута су показале своју "рационалност", барем када су у питању издаци за путовања, телефоне, накнаде и слично, а сада на сцену излазе и трошкови за школовање оних који у њима зарађују изнадпросјечне плате.

Да ствар буде гора, новац за школовање није исплаћиван само сарадницима и другима у агенцијама и канцеларијама на нивоу БиХ већ су ту част, и то сами себи, додијелили и руководиоци појединих институција, а мало која институција је остала имуна на ове мале "поклоне" пореских обвезника.

Правосудне институције БиХ само су кап у мору оних који су плаћали школовање и усавршавање својим запосленима, а неки од њих су добијали и по неколико хиљада марака за мастер студије и докторске дисертације, а да при томе у неким случајевима нису били ни обавезни да остану да раде код онога ко их је школовао.

То би, другачије речено, значило да је "административним студентима" остављена могућност да након што добију новац за школовање, те заврше жељене студијске програме, окрену се и оду из институције која им је великодушно изашла у сусрет и дала хиљаде марака без икаквог условљавања.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) школовање је платио за 12 запослених који су добијали од 500 до 8.500 марака, а највише новца је добио Сулејман Велић, који је био шеф Одјељења за информационо-комуникационе технологије. Велић је, гле чуда, "добровољно иступио из државне службе" ове године.

Трошкови школовања плаћени су и главном дисциплинском тужиоцу Арбену Муртезићу, и то 500 КМ за израду магистарског рада.

Овим издвајањима и без прецизирања како "добитници" треба да се понашају према даваоцима новца, институције БиХ су показале како се опходе према парама и колико им је заправо и битно да свака марка буде потрошена у праве сврхе.

Да се разумијемо, свако школовање и дошколовање је значајно, али оно не смије да буде на терет буџета, поготово ако нису дефинисане касније обавезе послије завршетка школовања или стручног усавршавања.

Једноставно, није морално и није праведно да неко добије новац за школовање од институције у којој је запослен, а да већ сутра може да да отказ или само испути из службе, а научено користи негдје другдје.

Запослени на нивоу БиХ, ако већ не планирају да стечено знање користе за послове у институцији која их је платила, увијек имају могућност да студирају на јавним и приватним универзитетима у Српској и ФБиХ из свог џепа.

Другачије не смије и не може да буде!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана