Aдминистрација

Свјетлана Тадић
Aдминистрација

Економска криза је појам и те како познат у свим европским земљама, а поготово међу радницима јавних управа. Тако и Велику Британију, Француску, Шпанију, Грчку, Румунију... потресају штрајкови и масовна отпуштања.

С друге стране, код нас изгледа за кризу нико не хаје, па се и у вријеме тешке економске кризе код нас запошљавају нови радници у администрацији, што нигдје није забиљежено.

Велика Британија најављује отпуштање чак пола милиона радника, а Влада Румуније до краја године отпустиће 26.000 запослених у јавном сектору. Ништа боље стање није ни у сусједној Србији, гдје је још у септембру најављено да ће до краја године бити отпуштено 14.000 запослених, а у Хрватској ће се број запослених смањити за пет одсто, и између 35.000 и 40.000 људи остаће без посла.

У БиХ, међутим, годинама државна администрација расте, а само за период од 2006. до 2008. године БиХ је предњачила у поређењу са 11 европских земаља у транзицији што се тиче положаја и плата радника у јавном сектору. Свака нам част! Само у овој години у заједничким институцијама требало је да буде запослено 355 нових радника. Умјесто да расте запосленост у привреди, код нас мимо цијеле Европе расте у јавним институцијама.

Посебна прича је ФБиХ. Она поред општинског, има кантонални, па федерални ниво и безброј запослених за које се не зна ни ко шта ради, а ни одакле све то успију да финансирају.

Европска конфедерација синдиката истакла је да је финансијска криза која је погодила Европу најтежа послије кризе тридесетих година прошлог вијека, те да је већ до сада оставила 23 милиона људи у ЕУ без посла. Само су становници у БиХ срећни што за њих има мјеста на државним јаслама.

И на саму назнаку да би могло доћи до отказа у јавној управи и то оних чиновника чији рад није дао ефекте (као што је била она премијера РС Милорада Додика), дио јавности одмах реагује негативно.

Сви трче да се запосле у општини, министарству, влади, институцијама жупанија, кантона, ентитета. Благо нама јер смо по "контра ставу" јединствени у Европи.

Уз све то, у БиХ већ на једног запосленог радника у индустрији дођу четири радника запослена ван привреде и пет пензионера!

Економисти упозоравају да уз гломазну администрацију неће бити значајнијег напретка. Куда ће нас то одвести, није тешко претпоставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана