Администрација

Драгана Орловић

Стручни сарадник, савјетник, савјетник савјетника, само су нека од радних мјеста која из мјесеца у мјесец напросто "ничу" у многим административним службама општина и градова.

Послови у администрацији појављују се као печурке послије кише, а о томе колико су оне отровне за буџет и колико га оптерећују нико изгледа у тим локалним заједицама и не размишља. Доказ за то су најновији подаци, који показују да је у Републици Српској број запослених у градској и општинској администрацији у посљедње три године повећан за више од 15 одсто.

Гломазни административни апарат на локалном нивоу постао је већ одавно један од горућих проблема, због чега ће морати бити дефинисани критеријуми на основу којих ће да се утврди максималан број радника за сваку локалну заједницу.

На реализацију тог задатка Влада РС се обавезала предложеном економском политиком за 2015. годину, а у плану је да се тај посао заврши у првих 60 дана идуће године.

Вишак запослених, који је и више него очигледан, било да је ријеч о општинама или градовима, стигао је "под лупу" и сада се очекује брзо и адекватно рјешење. Приликом проналаска тог рјешења, посебан акценат неопходно је ставити и на број волонтера, који су неријетко у локалним заједницама бројнији од стално запослених. Општинске и градске канцеларије, нажалост, нису једине.

Још горе је на нивоу БиХ, гдје годинама државна администрација расте, а само за период од 2006. до 2008. године БиХ је предњачила у поређењу са 11 европских земаља у транзицији што се тиче положаја и плата радника у јавном сектору. Нема шта, први смо!

Наша администрација води! Или, боље рећи - буја.

Са друге стране, реални сектор константно је у сјенци јавног, што привреду доводи у незавидан положај.

А рјешење је општепознато. Администрација мора престати да буја јер ће то на крају довести до недостатка новца у буџету. Буџету који никако неће и већ не може да финансира овај све гломазнији сектор. Привреда је у изузетно тешкој ситуацији и помоћи јој не могу све те ташне и машне. Напротив, њен спас је у већем броју радника у реалном сектору, сектору, чија је "реалност" све суровија, ако се хитно нешто не предузме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана