Адаптација Савеза за промјене

Дарко Гавриловић

Пулс јавности обично је најлакше испитати на друштвеним мрежама. Судећи по коментарима посљедњих неколико дана, пулс је изнад дозвољене мјере убрзао потез Младена Иванића, који је одбио приједлог да буде одржана ванредна сједница Предсједништва БиХ, јер није добио изјашњење Владе РС за једну важну тачку дневног реда.

Иванић није желио да се на телефонској сједници Предсједништва нађе адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ (ССП). Из Сарајева су брже-боље услиједила упозорења да ће због тога бити заустављен пут БиХ ка ЕУ, да ће стати реформе, па чак и да ће пропасти аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ). Иванић је у истом Сарајеву од не тако давно означеног умјереног политичара и свјетла на крају тунела постао оличење зла, ђавољи друг Милорада Додика и вук који је само мијењао длаку. Од површних посматрача на друштвеним мрежама, али и полуаматерских политичара у Сарајеву нису се ни могли очекивати другачији закључци.

Занимљиво је, међутим, да нико није анализирао откуд се спорна тачка нашла на дневном реду Предсједништва БиХ и ко ју је у редовној процедури доставио из, наравно, Савјета министара БиХ. Министри из РС у Савјету министара прије десетак дана нису прозборили ни слова о томе да нема сагласности Владе РС на овако важан материјал, који је и услов за прихватање апликације БиХ за чланство у ЕУ. За министре из Савеза за промјене сасвим је уобичајено да материјали иду без сагласности Владе РС иако се ради о уставним надлежностима нижих нивоа власти, како то воле рећи у кабинетима у Сарајеву. Сувишно је губити простор и набрајати шта су раније пустили мимо сагласности Владе РС и колико су чланова разних група и комисија потврдили, а да није испуњена ни ентитетска ни национална заступљеност.

Галама која се дигла о Иванићевој одлуци, која би требало да буде сасвим нормална и до сада је и била, показује неке друге ствари, а напади о ђавољем пакту само скрећу пажњу с битног. Ако шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић каже да је у реду то што Иванић не пристаје на тачку дневног реда о прилагођавању ССП-а без сагласности РС, али није у реду што се Влада РС не изјашњава, онда остаје питање за њен клуб, партију и Савез коме припада да ли је у реду што су министри у Савјету министара без сагласности РС пустили да овај материјал оде у Предсједништво БиХ? За кога се спрема игранка под кринком свесрпског помирења зарад интереса РС? Интерес РС брани се у Сарајеву у институцијама у које су изабрани и гдје зарађују плату, а не на улицама Бањалуке, Приједора и на новинским ступцима федералне штампе.

Дакле, да је ико бранио интерес РС, не би ни био усвојен "спорни материјал" о адаптацији ССП-а на сједници Савјета министара БиХ на којој се тог дана говорило о попису и на којој је кофол рапорт поднио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић. Игроказ у вези са Јукићевом одлуком само је одвукао пажњу са главне ствари - ССП-а. Измјене споразума од којих зависи судбина десетина хиљада ратара, комплетан домаћи аграр и добар дио остатка привреде добио је тек понеку реченицу у саопштењу и вијести на новинским ступцима. Јавност се почела будити тек када је требало да је неко пробуди од оних који су преспавали сједницу Савјета министара. Да су били будни да ли би ико могао вјеровати да би Мирку Шаровићу промакле неправилности са споразумом у који се заклиње и који ће ријеке домаћег млијека и тоне рибе пребацити на европско тржиште? Он тај конвој повољности за привреднике БиХ не би пропустио, јер је, како многи кажу, он европски министар коме се вјерује.

Иванићева реакција била је једина логична, али ће у наредним данима сам најбоље показати да ли је маневрисао па искористио скидање ове тачке о ССП-у за дизање рејтинга на националном дијелу терена, гдје му је одбрана најслабија или је кренуо у напад за локалне изборе да погура странку коју је до јуче водио и којој ће вођство тек требати. Или су се дозвали памети они који су једини подијељени, а свако њихово приближавање само додатно хомогенизује и јача бошњачки и хрватски корпус. Тешко да је у питању само интерес РС, али интерес јесте и, нажалост, могао би бити само дневнополитички.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана