A шта данас поскупљује?

Маријана Миљић
A шта данас поскупљује?

Борби становника Српске са поскупљењима ове године изгледа нема краја, јер су током читаве године били суочени са растом цијена производа без којих не могу замислити своју трпезу, али ни живот.

Поређењем цијена производа у септембру са почетком ове године утврђено је да су становници у деветом мјесецу скупље плаћали воће, скоро све врсте меса, кафу, шећер, маст, пиринач, али и бројне друге производе без којих је данас живот незамислив.

Становници су приликом сваког уласка у продавницу у овој години остали изненађени и шокирани, јер је цијена сваки дан расла за неколико процената. Да се овакво "шокирање цијенама" неће зауставити ни до краја година, јасно је из најава трговаца, који не намјеравају да снизе нити један једини производ.

Негативним изненађењима око поскупљења суочена је скоро свака породица у Српској, која већ од раног јутра зна да ће морати обезбиједити неколико марака више у новчанику да би набавила намирнице за нормалан скроман оброк.

Ситуација је још гора ако узмемо у обзир да поред раста цијена, просјечна примања у Српској стагнирају већ неколико мјесеци и крећу се у распону од 810 до 815 марака.

Са јадним просјечним примањима једна породица у Српској не може да обезбиједи ни половину производа из синдикалне потрошачке корпе, за чије је попуњавање потребно обезбиједити 1.742 марке.

Мучан живот и биједа натјерала је велики дио становника да из исхране избаце здраве производе и да се хране неквалитетним и ко зна одакле пристиглим производима.

Умјетност преживљавања, коју су грађани одавно савладали, а трговци навикли да користе, постао је главни заштитни знак људи са овог поднебља. A изазови који су пред њима, када се о преживљавању говори, изгледа, само могу да буду још оштрији.

Трка за профитом и зарадом, продавце је очигледно потпуно изоловала из стварности у којој њихови купци живе, па је свијет у којем они раде постао свјетлосним годинама удаљен од свијета у којем већина само преживљава.

До сада су се све, иоле ангажованије акције заустављања цијена, у којима су учествовали представници власти или синдиката, завршавале неславно. Пропале су помпезно најављиване мјере ограничавања цијена, стајања у крај профитољубивим произвођачима и трговцима, неоснованим поскупљењима...

Становници са мршавим кућним буџетима остављени су и препуштени сами саби да се сналазе како знају и умију. Јер ће се некако већ снаћи. Преживљавање је, ионако игра коју најбоље играју, зар не?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана