А године пролазе

Вељко Зељковић

Ништа се није промијенило у посљедњих 30 година. Бошњачка политичка елита предвођена фамилијом Изетбеговић није одступила ни педља од своје идеолошке мантре зацртане још деведесетих година прошлога вијека.

Циљ је створити некакву грађанску државу по мјери једног народа. Иста мета, исто одстојање. Једино су средства и оруђа за спровођење овог циља нешто другачија.

Разне (не)уставне апелације готово су свакодневне. Све се покушава оспорити, од закона о шумама, и пољопривредног земљишта, до капиталних пројеката које Српска планира спровести у наредном периоду. На удару су и гасоводи, аеродроми и енергетски објекти. Инвестиције вриједне више милијарди. Циљ је у потпуности обесмислити, обезглавити и економски уништити Српску.

Ти “душебрижници” се једноставно руководе оном да “циљ оправдава средства”. То што та средства ниподаштавају и оспоравају људска права, право на живот и постојање других, њих пуно не дотиче. За њих постоји само један народ у БиХ.

Заборављају како је једна таква политика већ донијела зло на ове просторе. Ти покушаји развлашћивања Српске у ствари воде само ка рушењу БиХ, као суверене земље, а чија је сувереност јасно дефинисана Дејтонским мировним споразумом. 

“Договор кућу гради” – за њих једноставно не важи.

Прича око стварања “грађанске државе” је само један сегмент ове назадне приче. Дио ње чини и немоћ тих и таквих политичара да се ухвате у коштац са економским проблемима, вакцинама и пандемијом, одласком младих и неизвјесношћу.

Што горе, то боље, је ма како то чудно звучало, нешто што њима иде на руку, јер лакше је ширити страх код збуњеног и избезумљеног народа и стално га филовати са причама о лошим Србима, него стати пред тај исти народ и положити рачуне.

У том случају морали би објаснити како се њихове читаве породице налазе на државним јаслама и шта је било са вишемилионским донацијама. 

Због тога свим тим Бакирима и Бисерама и смета свака пружена рука помоћи Србије, јер иста у ствари на најбољи начин илуструје сву њихову неспособност и немоћ. Нажалост, код једног дијела бошњачке јавности и даље пролази овај политички ријалити шоу у продукцији СДА.

И све док је тако, ова земља нема будућности.  А године пролазе. Прође их 30, а ни педаљ нисмо напредовали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана