"А гдје је печат?"

Свјетлана Шурлан

Запослени по градским и општинским управама ускоро више неће моћи да запиткују: "А гдје је печат", јер ће досадашње недоумице у вези с тим ко шта ради, на који начин, чиме располаже и за шта је одговоран бити јасно дефинисане законом.

Тако барем најављују из Министарства управе и локалне самоуправе РС у којем већ раде на новим законима да би отклонили све недоумице у функционисању градова и општина.

Проблеми који се годинама евидентно гомилају коначно су натјерали надлежне да се њима позабаве иако се то догодило након бројних проблема и четири неуспјела референдума за опозив начелника која су од 2012. до данас масно плаћена, а нису дала никакав ефекат.

То се десило, између осталог, и зато што законима није јасно дефинисано како да раде локалне управе, градске и скупштине општина, одборници, службеници, намјештеници...

Због нејасних прописа поједине општине су запале у кризу, немају буџете, а локални парламенти се не састају, не доносе одлуке.

Тако је Кнежево у проблемима у вези с радом од половине 2013, а за ову годину немају буџет због чега их је Министарство и тужило. Проблем су имали и цијеле прошле године.

У Градишци је дошло до промјене у саставу већине и парламент мјесецима не функционише и не доноси одлуке, а општински печат је био нестао, па је поништен, па је донесен нови... У Српцу новоизабрани предсједник Скупштине не може да уђе у службене просторије и преузме печат од смијењеног предсједника који продужавањем боловања блокира примопредају дужности.

Ово су само неке од недефинисаних ситуација због којих су општине у блокади и због којих инвеститори не куцају на њихова врата, а грађани испаштају. Другим ријечима, општинари примају плату, а ништа не раде. И тако ће, по свему судећи, остати до краја мандата.

Томе, пак, не могу да се надају они који намјеравају да буду одборници и начелници у идућем мандату, јер би до тада требало да ступе на снагу нови закони у којима ће се тачно рећи ко коси, а ко воду носи, а и гдје је печат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана