Зашто треба да иселим на Пале

Сања Влаисављевић
Зашто треба да иселим на Пале

Да не бијаше текста "Кустурица је четник јер није хтио да се удвара сарајевској чаршији" не бисмо се могли тако зорно увјерити колико су непомирљиви ставови грађана ове земље.

У томе нам је помогао и сарајевски "Депо портал" који је пренио текст из "Гласа Српске" и отворио форум. Форуми су некада најбољи лакмус папир за испитивање мњења, али и за озбиљан рад администратора и уредништва портала. Тако нас је администратор на том порталу почастио, уз своју пуну одговорност, озбиљним увредама и опасним пријетњама колико и расистичким испадима грађана које су послали своје коментаре на форум.

Нећу говорити о извртању кључних теза текста и злурадом редефинисању појмова. Но ипак, када прочитате коментар поводом мога залагања да се ода једнака почаст свој недужној дјеци која су жртвована у протеклом рату, без обзира на то у којем дијелу подијељеног Сарајева су убијена, само се можете следити од страха: "Требали су онда у Јасеновцу направити споменик усташама, у Aушвицу фашистима, па и они су људи који имају исте органе као и остали... Споменик дјеци у Сарајеву је онда једино требао бити направљен да смо се препустили четницима да нас покољу и да не испалимо ниједан метак... Е онда би требао бити споменик."

Дакле, аутор ове тврдње у дјеци већ унапријед види фашисте! Замислимо само која је то расистичка теорија у којој је једно недужно дијете, па и дијете фашисте, већ само по себи, фашиста. Дијете од пет година, гдје год да је убијено је само дијете и правити подјелу на ову или ону убијену дјецу је свирепо. Тешко је замислити два родитеља убијене дјеце на различитим странама да имају подијељена мишљења о трагедији дјеце. Нису дјеца била чувари у Aушвицу, пуцала снајперима или бацала гранате. Она су била подвргнута тортурама а да себе још нису ни постала свјесна, на њих су падале гранате и нишањени снајпери.

"По теби ми би се требали извињавати Кустурици, Караџићу, Младићу, Милошевићу итд. Кад си ти задњи пут била код психијатра? Жидови треба да се извињавају Нијемцима што су их ови смјестили у радне (конц)логоре (по твом мишљењу)"(!) "Сигурно су на Грбавици дјеца убијена гранатом док су се санкала, зар не?"(!) Колико је то дјеце (или опћенито људи) у Сарајеву погинуло од гранате која је испаљена са положаја Aрмије РБиХ?"(!) Колико тек овдје има импликација. Кренимо редом. Разговарати са Кустурицом у емисији из културе нема никакве везе са Караџићем или сличнима, јер је Кустурица свјетски признат редитељ и експерт у својој области, а Караџић је био политичар као и остали набројани, изузев Младића. Кустурица није оптужен за ратне злочине и није имао ништа радикалније ставове него многи овдашњи интелектуалци који су градили каријеру на мржњи према Србима, чак и оним несрећницима који су рат провели у Сарајеву. Не, Јевреје нико није позивао да се извињавају Нијемцима и то је неутемељена аналогија, али Јевреји и Нијемци су ипак у једном тренутку морали проговорити о ратној прошлости. И данас у Њемачкој живе Јевреји, и данас у Њемачку одлазе грађани БиХ да нађу своје уточиште успркос Aушвицу. A радних логора, па и радних водова, било је на овим просторима, свугдје. Отворена прича о томе и другим болним тачкама је суочавање са прошлошћу без којег нема будућности. Реченица у којој се исмијавају дјеца са Грбавице је монструозна. Шта је порука? Да су мали Грбавичани са пет година ходали по Грбавици са хаубицама и били у униформама? Или да су криви што су живи? Да, да и они су се играли као и сва друга дјеца и то "сигурно", сасвим сигурно!

Или можда да се осврнемо на сљедеће виђење неког грађанина: "Сања иди на Пале тамо ти је мјесто". Е ово је став који није нимало безазлен. Дакле, сви они који не мисле као "велике сарајевске патриоте" треба да селе на Пале, које су у Котлини синоним за зло и четниковање. О, па да ли је баш тако? Шта нам то открива овај став, који се нажалост не чује само од неког доконог форумаша који анонимно протјерује људе из града, него и од неких либералних интелектуалца? Открива нам ону другу страну Сарајева, а то је затвореност, искључивост и неспремност на другачије мишљење. Да ли то значи да само зато што се неко потписује као Влаисављевић и пише афирмативно о Кустурици или аргументира за равноправност све убијене дјеце, већ добива своју алтернативну локацију која му припада? Није ли овдје на дјелу оно исто протјеривање грађана које смо видјели у рату, само овај пут без оружја? Да ли је Сарајево заиста скучено за јавну дебату о Кустурици, о недјелу који је и његовој породици направљено? У чему је онда разлика између демократа и недемократа? Ма, ни у чему. Нема суштинске разлике између оних који убијају да би освојили териториј и очистили га од неистомишљеника и оних који тјерају неистомишљенике (чини се без оружја?) само зато што није баш неки херојски чин пуцати у миру у "непријатеља".

Није то једина расистичка тврдња коју портал промовише, има их још: "Сваки Србин једном постане четник, зар не? Ето и ова дебатерка (занимање ни за шта), то потврђује." Сви Срби су четници. Сви који се зову Сања Влаисављевић су Срби, дакле четници. Недостаје само: "треба их одмах стрељати", али то пишу други, оставио је овај коментатор мјеста другима да допуне његову мисао. Шта онда очекивати од Сарајева, ако овакви портали промовишу расизам и најгори национализам, али тако да прљави националистички посао остављају анонимним коментаторима?

Читам и да је Кустурица "Ч због отворене љубави према четниковању, због дизања три прста у свакој прилици". Шта уопште више значи ово згрожавање над подигнута три прста? Да ли је то битно другачије од ратних вјерских поклича који се и данас разлијежу на важним манифестацијама? Требало би већ једном покушати да се трезвено погледа на све појаве око нас, а не селективно, расистички, националистички, дискриминаторски.

Да ли је, надаље, истина да један портал и његов администратор стоје, поносито стоје иза сљедеће отворене пријетње која гласи: "Не бој се ти ништа, Босна је земља у којој мутна времена настану врло лако... и у тим мутним временима ћеш се сјетити овог текста". Охохо уредниче! Како ли се ова пријетња зове у правилима интернет форума? Или је овакав коментар анонимног грађанима и став редакције портала? Је ли ово онај захтјев за слободом изражавања у којем је дозвољено и оправдано вршити јавно застрашивање грађана? Јавно стајати иза отворене пријетње, аферим! Хоће ли сада власник портала написати коначно један текст о којем ће се оградити од застрашујућег језика мржње који допире са његових форума или га овако у тишини, мирно и спокојно потписује? Хоће ли направити разговор са Кустурицом и још бројним другим људима од угледа који су на мети локалног мњења - ето чисто онако, као умјетник који се по Сарајеву срцем залаже за умјетност без граница? Хоће ли им дати макар једну прилику, а без подметања текстова анонимним форумашима да линчују неподобне? Хоће ли се ту већ једном огласити неко ко не пише језиком који храни јефтини и лажни патриотизам? Хоће ли право гласа добити и они "с друге стране" или ће странице депоа ипак бити резервисане само за слаткорјечиве икебане, за дијаспору која плаче за домовином и анонимне форумаше?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана