Зашто је Кина успјела у борби против сиромаштва

Ђи Пинг

Септембра 2015. на Генералној скупштини Уједињених нација усвојена је Резолуција 70/1, којом су постављени нови глобални циљеви одрживог развоја и зацртан историјски циљ да ће сви облици сиромаштва бити искоријењени до 2030. Фебруара ове године предсједник Народне Републике Кине и генерални секретар Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг је свечано прогласио потпуну кинеску побједу у борби против сиромаштва.

Посљедњих 98,99 милиона становника руралних дијелова Кине који су живјели испод тренутне границе неимаштине избављено из сиромаштва те су 832 округа и 128.000 села уклоњена са листе сиромашних. Тако је регионално сиромаштво у цјелини сузбијено те апсолутно сиромаштво потпуно елиминисано. Кина је остварила циљ смањења сиромаштва десет година прије планираног рока који је утврђен Агендом одрживог развоја УН до 2030. Ово постигнуће је људско чудо које ће у историји остати уписано као кинески примјер борбе против сиромаштва, које је дало значајан допринос смањењу сиромаштва на глобалном нивоу.

Кина је највећа земља у развоју, чија популација износи 22 одсто свјетског становништва. У дужем периоду иза нас и из више разлога Кина је патила због неимаштине. Кинески народ је увијек желио пристојан живот, поготово у модерним временима, када је сиромаштво било права ноћна мора. Искорјењивање сиромаштва је неисцрпна жеља кинеског народа, а такође је и важан дио испуњења кинеског сна о великом подмлађивању кинеске нације.

Посвећени развоју

Од оснивања НР Кине 1949, поготово од реформи и отварања према свијету крајем седамдесетих година прошлог вијека, кинеска влада је, посвећујући се укупном економском и друштвеном развоју, спровела добро планиране и организоване политике ублажавања сиромаштва широм земље. Главни циљ је био омогућити људима храну и одјећу. Према подацима Свјетске банке, од 1981. до 2015. број сиромашних становника у Кини је смањен за 728 милиона. То је више од популације Латинске Америке или Европске уније. Поређења ради, у истом периоду у остатку свијета из сиромаштва су избављена 152 милиона људи. Од 2012. до 2017. број становника који су испод доње границе сиромаштва смањен је се са 98,99 на 30,46 милиона, а удио сиромашних у укупном становништву руралних подручја пао је са 30,7 на три одсто. Истовремено, други показатељи квалитета животног стандарда као што су ухрањеност, степен образовања, очекиван животни вијек… такође су навелико побољшани.

Крајем 2012, након 18. Националног конгреса КП Кине, Централни комитет је нагласио да “кључ умјереног просперитетног друштва лежи у одговору на питање могу ли сиромашни сељаци бити спашени од неимаштине” те је обећано да “ниједно сиромашно подручје, односно ниједан сељак, не смије бити изостављен”. Отад је отворена нова страница борбе. 2013. је формиран концепт циљаног ублажавања сиромаштва и иновативних радних механизама. На састанку одржаном 2015. за ублажавање сиромаштва и општи развој изнесени су захтјеви за постизање циља, такозваних “шест прецизности”, а односе се на: примаоце подршке, аранжмане пројеката, употребу средстава, мјере у складу са ситуацијом појединачне породице, подјеле кадрова у складу са конкретним ситуацијама датог села, као и политике циљане на конкретне сељаке са својим специфичностима те ублажавање сиромаштва кроз развој производње, пресељење, еколошку компензацију, развој образовања и социјалну сигурност. Издата је општа наредба за добијање борбе против сиромаштва у задњој фази. 2017. године Национални конгрес свеобухватно је и циљано распоредио борбу за ублажавање сиромаштва, као једну од три главне битке. Прошле године, упоредо са борбом против епидемије и катастрофалних поплава, генерални секретар Си Ђинпинг дао је задатак цијелој партији да додатно уложи напоре и одлучно закорачи према коначној побједи над сиромаштвом.

Протеклих осам година КП Кина на челу са генералним секретаром Си Ђинпингом ставила је борбу против сиромаштва међу државне приоритете, као витални задатак за изградњу умјерено просперитетног друштва у широком спектру и водила народ у борбу против сиромаштва. У том периоду Си Ђинпинг је предсједао на седам симпозијума о раду на ублажавању сиромаштва, спровео више од 50 истрага о овој теми и обишао свих 14 великих подручја која су се суочавала са екстремним сиромаштвом. Он је лично посјетио сиромашно становништво и уочио стварно стање тих грађана, разговарао о њиховим свакодневним пословима, анализирао њихове појединачне приходе и расходе. Челници локалних власти из 22 провинције из централног и западног дијела земље зарекли су се централној влади на одговорну борбу против сиромаштва, уз обећање да ће водећи партијски и државни кадрови у сиромашним окрузима остати на својим позицијама до краја борбе. У ту сврху објединили смо наше елитне снаге. 255.000 одабраних радних тимова на селима и више од три милиона првих секретара и кадрова отишли су на задатке и рад у сиромашним подручјима да би помогли на првој линији борбе. Колико је ова борба тешка говори и податак да је више од 1.800 кадрова дало животе у овој борби.

Генерално гледано, кинеске политике ублажавања сиромаштва су прошле кроз три велика прилагођавања од 1978. Прво је почело од обезбјеђивања хране и одјеће, а наставило се у смјеру општег удовољавања потреби опстанка и развоја људи на селу. Друго је ишло од претежног удовољавања када је ријеч о материјалним потребама ка симултаном удовољавању када се говори о материјалним и основним потребама за социјалним услугама. Треће је водило од напора за смањење разлика у развоју до стварања стратешких циљева ублажавања сиромаштва. Циљани објекти ублажавања сиромаштва помјерани су са сиромашних округа, преко сиромашних села, до сиромашних породица, а потом и до сиромашних појединаца, чиме се повећала прецизност. Ако погледамо пут у протеклих 40 година, Кина је прешла пут од ублажавања сиромаштва усмјереног на развој преко фокуса на конкретна подручја, па све до циљаног ублажавања сиромаштва. На основу нових карактеристика сиромаштва и макростратегија, као што су интегрирани развој урбаних и руралних подручја и ревитализација села, идеја рада на ублажавању сиромаштва фокусираног на урбано-руралну координацију и социјално осигуравање заснована на правичности постаће све јаснија.

Нови задаци

Говорећи на Националној конференцији поводом побједе над сиромаштвом, предсједник Си је констатовао да је “тешко побиједити, а теже задржати.” Пред нама још стоје изазовни задаци. Зато треба да учвршћујемо и повећамо постигнуте резултате у борби против сиромаштва и радимо на синергији наведених резултата и руралне ревитализације, да би темељ за искорјењивање сиромаштва био стабилнији и одрживији. Неопходно је ојачати напор људи који су склони повратку у сиромаштво, да би дошло до раног откривања, ране интервенције и ране помоћи. Индустријама у подручјима погођеним сиромаштвом треба пружити системску и дугорочну подршку да би био промовисан спонтан и одржив развој. Морамо обавити добар посао накнадне подршке за људе који су пресељени с циљем ублажавања сиромаштва, промовисати запошљавање на више начина, јачати социјално управљање и промовисати социјалну интеграцију. Окрузима који су избављени из немаштине потребно је још на одређено вријеме пружити додатну помоћ и успоставити прелазан период да би била одржана стабилност кључних политика ублажавања сиромаштва. Потребно је подржати и побољшати механизме, као што су ангажман првог секретара и радних тимова у селима, солидарност истока и запада, партнерска асистенција и социјална помоћ те их усавршавати у складу са промјенама ситуације и задатака.

Прошли смо кроз хиљаде планина и ријека, али још морамо наставити пут пун сличних потешкоћа. Искорјењивање сиромаштва није крај, већ почетак новог живота и нове борбе. Чланови КП Кине ће наставити улагати све напоре и дати доприносе на основу досадашњих успјеха. Вјерујемо да ће се историјска жеља за изградњом модерне и моћне земље која је просперитетна, демократска, цивилизована, складна и лијепа, остварити до стоте године оснивања НР Кине.

Пише Ђи Пинг, амбасадор Кине у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана