Враћање православној духовности

Епископ Герасим
Враћање православној духовности

Ова драгоцјена књига Епископа захумско-херцеговачког Господина Григорија представља изузетно вриједан и насушно потребан допринос катихизацији нашег народа, који послије свих недаћа, великих искушења и кризе вјере која га је задесила у не тако давној прошлости, коначно има потребу за враћањем на здраве темеље православне духовности.

Данашњи човјек вапи из дубине свога бића за одговором на егзистенцијална питања живота и смрти на која се може дати прави одговор једино кроз уста Јеванђеља, односно Христа Богочовјека, што и јесте суштина ове књиге и часна намјера Преосвећеног Владике. На њему својствен начин, Владика пише једноставним језиком Јеванђеља који без изузетка разумије и интелектуалац и необразован човјек, желећи тиме показати да Јеванђеље није књига која говори о прошлости, већ оно надилази границе времена и актуелно је у свим вијековима, нити је Христос само историјска личност, већ живи Бог Који стоји пред нама у све дане нашег живота и куца на врата нашег срца чекајући да му се отвори и то са највећом љубављу која може постојати.

Црква, дакле, није преживјела институција из "мрачне прошлости", која је неспособна да савременом човјеку понуди нешто више од пуког морализма и окошталих форми понашања, напротив. Она је, у ствари, у свом суштинском смислу оно најсавременије што постоји у овоме свијету. Она јесте највећа револуција у историји човјечанства.

Помало песимистично у Старом Завјету каже Проповједник "Нема ништа ново под сунцем", а Свети Оци надахнути дахом Живота, напојени са најбистријег извора Христовог Јеванђеља одговарају "Осим Господа Исуса Христа" . У том истом духу је настала и ова књига као дио богатог пастирског рада Владике Григорија, чији су плодови познати нашим вјерницима.

Нека би Господ дао да се умножава оваква литература која би квалитетно обогатила духовни живот нашег вјерног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана