Војници ISIS-а ту међу нама

Мирјана Кусмук

Не знам шта раде полицијске и тужилачке структуре у БиХ, али ја, радознали градјанин, посљедњих дана појачано се информишем на исламистичким сајтовима у БиХ о збивањима у земљи, окружењу и на Блиском истоку, као и намјерама, ставовима и плановима теористичке "Исламске државе".

Смјена на челу вехабија 

На сајту vijestiummeta.com (једини објавио) сазнала сам да су у уторак увече јаке снаге EUFOR-а блокирале Планинарски дом у селу Ошве код Маглаја. У акцији је учествовало стотињак војника у оклопним возилима и транспортерима, а снаге EUFOR-а инсталисале су се у центру села Ошве у којем живи јака селефијска заједница чији велики број становника је отишао у џихад у Сирију.

Сазнала сам и да је селефијски водја у Крајини Билал Боснић поручио водји вехабија Нусрету Имамовићу да је погријешио у ставу према халифама Багдадија. Имамовић је на десетине младих Бошњака одвео у џихад у Сирију, а недавно се огласио са бојног поља у Алепу поручујући браћи да су у заблуди и да се "Исламска држава" не бори за ислам и шеријат, него да су то злочинци, пљачкаши и силоватељи.

Лист SAFF објавио је да Имамовић послије ове изјаве губи позицију лидера вехабијске заједнице у БиХ коју преузима Билал Боснић који чврсто стоји у "Исламску државу". На интернету је емитована и његова проповијед испод црне заставе под којом ратује најопаснија и најбруталнија теориристичка војска свијета која себе зове "Исламска држава". "Исламска држава" је назив промијенила у јуну, а до тада је била позната под именом "Исламска држава Ирака и Леванта" или "Исламска држава Ирака и Сирије".

Стотине муслимана из Албаније, БиХ, са Косова, из Санџака и Македоније од прошле године одлазе у џихад у Ирак и Сирију у редове "Исламске државе" од које због њене бруталности руке пере чак и злогласна Ал Каида. Џихадисти "Исламске државе" су звјерски окрутни према онима који нису на путевима правог ислама, масакрирају, закопавају живе људе, пале труднице, дјецу... Већ су освојили значајне територије и прогласили калифат на подручју Ирака и Сирије. 

SAFF пише да су неки добровољци из БиХ и Санџака и сами су „постали жртве". Извори из редова " Исламске државе", који воде Фејсбук профил на бошњачком, објавили су да их је неколико ухапсила „Исламска држава"  под оптужбама да су сљедбеници екстремних учења. Исти извор обавјестио је да ће бити погубљени, јер су „пси џехенемски!" Лако би могло да се догоди да медју погуљенима буде и сам водја вехабија у БиХ Нусрет Имамовић након што се огласио против "Исламске државе".

"Босанска чета" 

По процјењама обавјештајних служби око 150 држављана БиХ бори се у терористичким редовима Исламске државе, а имају чак и своју „босанску чету". Један од њих је за тероризам у Суду БиХ судјени Бајро Икановић  који је важан командант "Исламске државе".

У једном интервјуу из Сирије прошле године Икановић је рекао да је из „Босне отишао да се никада не врати, осим са оружјем у руци".

- Ја сам дио револуције и ово је јутро ислама.  Овдје највише има Бошњака из дијаспоре. У мојој близини нас је отприлике око 50, а недавно су ми рускојезична браћа казала да у Деиз Зур регији има око 10 из БиХ, рекао је тада Икановић и поручио да „планира ратовати док је жив, а да је њихов крајњи циљ Израел".

Двадесет "светих ратника" из БиХ до сада је тамо погинуло, а протекле седмице овдје их се вратило 50-так.

Дведесеттрогодишњи Емрах Фојница из "Исламске државе" није се вратио у Ошве и неће никада. Он се  7. августа разнио бомбом у самоубилачком нападу у Ираку убивши 24 људи од којих 11 жена и шесторо дјеце.

Његов отац Хамдо поздравио је мученичку смрт сина који је у свети рат  отишао на његов наговор заједно са пунцем Амиром Џинићем. Отишли су чим је Фојница изашао из затвора када га је Суд БиХ ослободио оптужбе за тероризам. Уз Муниба Јашарспахића био је оптужен као помагач Мевлида Јашаревића у нападу на америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године.  Да није терориста пресудјено је већ у првостепеном поступку.

Не знам да ли се негдје у медјувремену "закуцао" или се из најопасније терористичке војске свијета вратио Мирза Ганић, родјен 1994.  године у Новом Пазару. На Ummetу сам читала да је у Сирију отишао из четвртог разреда математичког смјера пазарске гимназије. Његова мајка Садија рекла је да „цијела породица зели да Мирза помогне људима у Сирији", а хоџа из Пазара да „Мирза није терориста и да ће Сандзак на њега гледати као на муџахида са поносом".

Мирза на питање коју музику слуша одговара да не слуша музику јер је ислам забрањује. Шта то буде младом човјеку од 19 година када одлучи да не слуша музику, само је једно, али можда и суштинско питање за невјерицу.

Џихадисте нема код да хапси 

Почетком јуна министри правде и полиције земаља ЕУ расправљали су о питању европских страних бораца и повратника са ратишта. На ноге их је дигао напад на јеврејски музеј у Бриселу, па су усвојили ревидирану стратегију ЕУ за борбу против радикализације у покушају да спријече настанак нове генерације терориста.

Да се ствари отимају контроли и да нико није сигуран упозорио је на CNN и бивши шеф CIA Мајкл Хајден. Он је послије јавног смакнућа америчког новинара Џејмса Фолеја рекао да је напад "Исламске државе" на циљеве у ЕУ и САД питање времена.

Стране службе ових дана упозориле су власти Србије да су припадници "Исламске државе" на Косову и у Санџаку регрутовали ратнике спремне да у сваком тренутку поведу "свети рат" и изведу терористичке нападе у Србији, коју "Исламска држава" истиче као циљ за покоравање у наредних пет година.

И да сумирамо. Припадници те и такве „војске" су и држављани БиХ. Припадници те и такве „војске" су чинили најстрашније и набруталније злочине које нормалан човјек не може ни да замисли. Припадници те и такве "војске" њих око 50 вратило се овдје и шета се слободно.

Да ли их је неко саслушао? Није.  Да ли их неко привео? Није. Да ли је неко подигао оптужницу против њих по Кривичном закону? Није.

БиХ је 25. јуна ове године усвојила  измјене и допуне Кривичног закона  по којима је прописана казна од десет година затвора за оне који учествују на страним ратиштима, пет година за оне који их организују и врбују и четири године затвора за оне који путем медија промовишу или оглашавају или позивају у рат.

Зашто онда ни полиција ни тужиоци нису одмах примијенили овај закон на џихадисте - повратнике?  Како то да ни ко у уредништву Вијести Уммета, Пута вјерника, SAFF-а и сличних исламистичких сајтова до данас није оптужен по Кривичном закону БиХ? Како то да се исламистички часописи дијеле пред многим џамијама и да нико не реагује? Гдје је и шта ради Ударна група за борбу против тероризма на чијем челу је главни тужилац БиХ Горан Салиховић? Шта ради Тужилаштво БиХ, осим што пише оптужнице против директора SIPA Горана Зупца?

Зар Ударна група за борбу против тероризма није у сталном засједању?  Зар већ давно није наредила приводјење повратника џихадиста? Зар није  ухапсила Билала Боснића истога дана када је подржао Исламску државу? 

Чак су и власти у нашем видјењу свијета затуцаног Косова по повратку из Сирије и Ирака похапсиле 40 Албанаца џихадиста.

Јасно је да оваквим понашањем и нечињењем држава БиХ, а државу чине њене институције,  подржава тероризам и војску "Исламске државе".

Тако беновалентном односу према терористима и тероризму претходило је и понашање Суда БиХ у три велика случаја: Бекташевић, Јашаревић и Чаушевић. Апелационо вијеће Суда БиХ смањило је казне Бекташевићевој групи са  36 на 18 година, а у случају Јашаревић поништило првостепену пресуду и наредило поновни поступак. У јуну је Вијеће засједало у случају Чаушевић, али одлука по жалби на пресуду од 45 година још није саопштило. Ако је судити по пракси лако је предвидјети каква ће бити.

Можда је све то навело свјетски признатог познаваоца тероризма Џона Шиндлера да у тексту објављеном ових дана упозори: "Успон Исламске државе ће веома утицати на Европу обзиром да јој се прикључио велики број Европљана. Исламска држава је кренула на запад и то може бити само одгодјено, али је тешко заустављиво. Теза да је БиХ на првој линији европског отпора је лудило и вријеме је да се то призна док не буде прекасно".

У тексту под насловом "Како је Аустрија постала средиште глобалног џихада"?, Шиндлер говори о томе да не постоји ниједан терориста или радикални слефија из БиХ који није једно вријеме провео у Бечу и истиче да су људи из БиХ који су у протеком рату дошли у Беч као избјеглице у великом проценту џихадисти. Око четвртине страних бораца који из Аустрије одлазе у џихад у Сирију имају аустријско држављанство, а долазе са Балкана.

Познато је да су џихадисти са истока у БиХ стигли у протеклом рату. Као што је познато да су их овамо довели Алија Изетбеговић и тадашњи реис а сада кандидат за члана Предсједништва БиХ Мустафа Церић. Као што је познато да су терористи тада добили држављанства БиХ за шта нико нити је судјен нити пресудјен до данас.

Један од њих је и Сомалијац Абу Талха који је након што је протјеран из Саудијске Арабије прије двије године поново дошао у БиХ гдје купује некретнине за вехабије. Српски повратници у Крајини тврде да су поред села око Санског Моста вехабије одавно покувале и имања на планини Грмеч.

И нико прстом да мрдне. Свјетски терористи БиХ шпартају како хоће, купују шта хоће, младићи из БиХ ратују у Исламској држави, повратници из те најопасније терористичке војске свијета само овдје и у Ердогановој Турској имају статус слободних градјана.

У Сарајеву се редовно одржавају протести против напада у Гази, али нико  да простествује против Исламске државе и босанске чете у њој. Нико да протествује испред Тужилаштва које не примјењује Кривични закон. Нико да позове на одговорност чланове тзв Ударне групе за борбу против тероризма. А када било ко ко није Бошњак каже нешто о томе сауочава се са оптужбама да преувеличава тероризам из својих националистичких побуда!

На жалост, нико више нема право о томе да ћути. Па нека тумачи, за унутрашњу употребу, како ко хоће. Војници ISIS-а су ту међу нама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана