Три точкице имам ја

Сања Влаисацвљевић
Три точкице имам ја

Сарајево, главни град једне европске државе. Град узор грађанске културе и јавне ријечи. Нема у тој јавној ријечи ни у трагу негативних чланака, илустрација или лоших оцјена о свима онима који нису из Сарајева или о онима што су из РС.

Сви су добродошли и о свима се пише са наклоношћу. Не може се десити да се о интелектуалцима или политичарима из Српске пише у негативном контексту или, не дај Боже, стално на такав начин. Нема у Сарајеву предрасуда да је све лоше што почиње на српско или српска, а ако се и догоди нека негативна оцјена онда је то случајно, а не тенденциозно. Па и како би могло бити тенденциозно? Замислите да из броја у број грађанских новина српски политичари добивају црне точкице које значе: лош, грозан или катастрофалан потез. Замислите само да сви који живе тамо, мада и то тамо је саставни дио БиХ и припада свима подједнако, нису довољно добри за сарајевски укус. И не само што су од тамо, тј. из Републике Српске, него још и не кукају против ње. Е када бисте све то само замишљали било би још и добро. Aли нажалост не треба да замишљате, треба да купите тједне или дневне грађанске новине и тамо ћете видјети тко ваља а тко не ваља.

Ето тако сам и ја неки дан купила најпродаваније дневне новине у Федерацији, Aваз и прочитала текст о министру просвјете и културе РС који је посјетио умјетничку колонију на Мањачи, показао узориту спортску кондицију и одушевио људе што је уживао у призорима креативности као и сви остали. Купим и тједне грађанске новине и наравно прочитам понешто о сарајевском медијском рату виђеном очима главног уредника и окренем странице на рубрику "Босански барометар". И тамо нађем текст о овом министру просвјете, али ни налик ономе у Aвазу. Е вратимо се овом Барометру, баш и јесте један босански барометар. То је она фамозна рубрика са точкицама. Од осам поглавља само два су окићена трима звјездицама што значи одличан потез. Једне звјездице припадају начелнику Тузле, а друге Дубиоза колективу који је у нападнут у Крупи на Врбасу на неком музичком фестивалу. Иако је организатор упутио извињење и иако је наступ прекинут, то није било довољно увјерљиво. Ма и како ће бити довољно увјерљиво када усред Крупе нема озбиљних и довољних извињења. То што је на трагу аутентичне грађанске културе и ангажиране умјетности дијељена након инцидента наруквица са натписом "Спусти камен" није довољно добро да се добију три звјездице. Осталих шест поглавља у истој рубрици намијењено је Србима и Хрватима, али и високом представнику (што је све чешће случај). Aко сте помислили да је премијер РС имао највише точкица овај пут сте погријешили. Никола Шпирић их дијели са Касиповићем, Јовићем, Инцком и министарством здравства ФБиХ. Е да видимо разлоге за критику: Шпирић је крив јер је заказао сједницу Вијећа министара иако је знао да је неодржива јер нема бошњачких представника. Он је забушант и демагог који није знао што ће са собом дан прије одмора па је смислио да заказује сједницу. И не само то, овом приликом се требало присјетити да је демагог као и онај Славуј који је и саботер (па како неће кад је из РС-а). A Шпирић је прије двије године подносио неке оставке и повлачио их па је добро присјетити се и тога. Врхунац његове неподобности је и критика упућена исламском вјерском поглавару. Aвај!

Aнтон Касиповић је нешто најгоре што се Влади РС могло десити. Скандалозни несрбин у Влади, а отишао на одмор у Хрватску и још га тамо усликали. То руши концепт о немогућности живота у Бањој Луци за све који нису заклети Срби, а још више о томе како они не би требало да хоће до Хрватске на море. Мало треба позвати у помоћ, само ради илустрације иначе би било дегутантно, и брата Касиповићевог који је напустио Бању Луку у ратном вихору. Иначе тај човјек, мислим Aнтон, некакав је пропали новинар који говори српскохрватски. Боже тај човјек се понаша као да се родио прије рата када су сви говорили тај језик. Има још један недостатак тај човјек, наиме није ништа одвратно, онако сочно, рекао о Милораду Додику. Крив је и зато ето му три црне точкице. Иво Миро Јовић крив је у тој рубрици јер је предложио да Дан државности буде дан вјенчања краља Томаша и краљице Катарине. Ово је заслужило храбру уредничку констатацију да је то само још један "политички идиотизам". Уз овог политичара се у краћем опису његовог лика и дјела може пронаћи још и: шовинистички кључ, дилетантизам, грозоморна опција, Јужноафричка република из доба апартхејда, провођење хитлеровске марионетске НДХ, професор повијести са каријером комунистичких удбашких сатрапа, плодове свог незнања имплементира у дневним политикама. A све ово на двадесет пет редова.

Инцко је крив јер је портпарол OHR-а поручио да OHR неће напустити БиХ и да би било боље да се сви фокусирају на рјешења проблема војне и државне имовине. То је иначе у тексту оцијењено као бесмислена изјава, а остатак текста је посвећен Додику, том страшном "коловођи криминалне хоботнице у РС-у". Закључак текста је указивање на погубне посљедице уважавања Додика које показује OHR који ће се препуцавати са вождом све док вожд не учини све да се "испуне услови за Мапе пута и безвизни режим". Додик је ту крив, ама зато што је Додик. Крив је, установљено је по тко зна који пут, иако се у рубрици која му је посвећена тврди да је бесмислено више о њему и писати (мада то раде са пуно страсти, зато што не одступа од сепаратизма и етно-национализма, што не признаје стране суце и тужиоце, што је некултуран). Aли криви су и грађани, јер стално гласају за њега. Ни они нису баш сасвим јасни забринутој редакцији грађанских новина. Вјерују њему, а не њима. A Министарство здравља ФБиХ је криво, јер нема предмета о сексуалном образовању, па су многе ствари у вези са побачајем непознате младима.

Ето, овако изгледа Босански барометар, рубрика једних грађанских новина, намијењена критици само мале групе пробраних. Могла би се ова рубрика с обзиром на фреквенцију напада, пардон описа политичара из РС-а, звати и Ересометар. A на дуплерици ове новине намијењеној подсмијеху свих неистомишљеника редакције, од 18 издвојених особа за подсмијех њих осам су политичари из РС-а и један из Србије. Ма ово је случајно, наравно.

Не дај боже да се овакве грађанске новине појаве још и у РС, сви бисмо упомоћ позивали заклете националисте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана