Трећа интифада

Владимир Ђукановић, аналитичар
Трећа интифада

Интифада на арапском значи устанак угњетаваних. У контексту израелско-палестинских односа означава две побуне Палестинаца: прва која је почела крајем 1987. године и трајала све до договора у Ослу 1993. и друга која је почела у септембру 2000. године и трајала такође преко четири године.

У суботу, тачно на 50 година од посљедњег рата, Палестинци су изненада кренули у оружани напад на Израел. Снаге из Газе су прешле границу Израела, заузеле војну базу и гранични прелаз. Напад је кренуо у зору када је велики број ракета испаљен са палестинске територије. Акција је изненадила израелску војску која се сматра једном од најспремнијих на свету. И други геополитички играчи су збуњени, тако да се сада читав свет чуди како није било назнака да се операција спрема.

У доба сателита, дронова и других ратних дрангулија службе обично знају кад се нешто кува. На Косову се на пример зна кад се један трактор помери за два метра, а припрема напада ових размера из Газе је остала непримећена.

Пропусти

Израел има највећу обавештајну службу у односу на популацију. Распоређени су како унутар земље тако и по Блиском истоку. Имају своје пипке у скоро свакој држави на планети и познати су по ефикасности и суровости. Систем је поникао из ционистичких организација које су формирале Израел након Другог светског рата.

Они су кичма војних успеха ове јеврејске земље окружене непријатељима. Њихова ефикасност у лову на нацисте је од организације направила романтизовану верзију коју они деценијама успешно потхрањују. Када они убију неког на било којој територији, никада нема консеквенци по израелску државу. Последњи догађаји на Косову су јасно показали шта се деси када уђеш у такве акције, а ниси Израел - читав Запад се обруши на тебе.

Израелска служба је славна и по инфилтрацији организација својих непријатеља. Увек су у Хамасу и Хезболаху имали своје људе, често високо рангиране. Увек су унапред знали за сваки потез и били спремни. Посљедњи догађаји јасно илуструју нову ситуацију када су ухваћени на битну годишњицу спуштених гаћа.

Одговор

Премијер Нетанијаху је тек након неколико сати изашао пред јавност. Изјавио је да је Израел у рату и војска је кренула са ударима по Хамасовим локацијама. Такође је најавио мобилизацију, што само потврђује неспремност Израела на овај напад. Одговор ће наравно бити бруталан, јер је Израел наоружан до зуба и ужива заштиту Америке.

Осуђујући гласови се већ чују из свих западних ћошкова, док је за сада једино Иран отворено на страни нападача. Ердоган је дао изјаву да стране морају бити уздржане без јасне подршке Палестинцима за које иначе тврди да су угњетавани. Арапске земље се не оглашавају и само даље потврђују да је акција изненадила све. Руси су такође дали немушту изјаву да стране морају бити уздржане.

Мохамед Деиф, један од челника Хамаса, поручио је да је ово почетак оружане борбе и да је испаљено више од 5.000 пројектила. Са друге стране само 60 ратника је на територији Израела, што је мало за било какав војни успех. Израелски министар одбране је запретио да је Хамас направио смртну грешку и да ће одговор бити суров.

Претећа реторика не може да ублажи пропуст израелске одбране, која је славна по свом антиракетном штиту. “Гвоздена купола” је систем одбране против ракета разних домета и важи за најсофистициранију на свету. Јасно је да су Палестинци желели да илуструју рањивост овог система у операцији коју су назвали по славној џамији.

Један од разлога за напад је та славна џамија, која је последњих месеци скрнављена од стране израелских досељеника. Битно је знати да већина досељеника насељава палестинске територије без икаквих права. Насилно рушење њихових кућа, протеривање са древних огњишта је главна тачка сукоба коју Хамас наводи као оправдање за насиље.

Жариште

Ово је вероватно почетак треће интифаде. У свету где се жаришта отварају из месеца у месец не чуди да се овај део света поново запалио. Ако је историја учитељица можемо очекивати да конфликт траје годинама. Ако су само у једном дану успели да изненаде и испале хиљаде ракета, јасно је да су палестинске залихе оружја повећане. То не чуди у светлу рапидног повећања производње оружја током украјинског рата. У недељама које долазе сазнаћемо одакле је додатно оружје стигло на територију Газе која је једна од најпосматранијих на планети.

Горуће питање је шта ће Хезболах урадити? Ова шиитска, либанска организација, која функционише уз помоћ Ирана, вероватно ће ући у конфликт. Управо су изјавили да ће напасти Израел из Либана ако Израел крене у окупацију Газе. Акција је јасно координисана између Хамаса и Хезболаха, које су обе означене као терористичке организације од стране западних земаља. На Блиском истоку већина Арапа их гледа као хероје.

Данашњи догађаји даље компликују већ замршену геополитичку ситуацију коју живимо. Ако је ово почетак треће интифаде, онда су пред нама године сукоба у Израелу и Гази. Од тога нико неће профитирати сем произвођача оружја, који се ионако купају у новцу ових дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана