Тиранин Додик и слобода медија

Сања Влаисављевић
Тиранин Додик и слобода медија

Опет Додик прави проблеме у медијима. Забранио човјек комуникацију са ФТВ-ом. Издао инструкције свим министарствима да се уздрже од давања изјава за ту ТВ кућу. Прекршио закон. Угрозио слободу медија. Извршио удар на државу. Понизио новинаре. Показао свој тирански дух "по тко зна који пут".

Дисквалифицирао новинаре и медије који раде објективно, а не за њега. Ма једноставно што тај човјек хоће? Што си је умислио? Да он може забрањивати комуникацију са објективним јавним сервисом који ради у интересу свих грађана? Као да се на томе сервису појављују садржаји који дисквалифицирају њега, РС, Владу РС, грађане РС, мртве РС? Као да се на том сервису сви који долазе у ФБиХ на рад у државне институције приказују као убачени петоколонаши? Као да су тамо они приказани као чланови Трећег рајха? Ма и ако јесу, нека су, што ту има лоше? Да има лоше РAК би то одмах примијетио и реагирао. Какав је то начин?

Aли то је он. Додик! Само, не може он тако докле хоће. Праве снаге ће њему и "његовим пријатељима" већ стати украј. Ех, овако се некако дигла бука и галама у Федерацији након што је господин Додик издао инструкцију о недавању изјава за ФТВ. Галама је дигнута на правим мјестима. Понајприје, у "Ослобођењу", које је узор грађанске храбрости и слобода, а онда је Медија центар брже-боље организирао јавни разговор "о политичким притисцима на медије". Између осталих, два су прилога о овој новини веома занимљива тим поводом. Један је освануо 14.3.2010. године под насловом "Премијер суспендовао демократију", а други је анкета са "ко-је-ко грађанима".  Не треба пуно читалачке мудрости па да се примијети да у првом тексту доминирају ватрени политички покличи СДП-а и наравно удруге чија је мисија изгледа писати саопћења, Удруге "БХ новинари". Сасвим безначајним и сажетим у парафразу представљен је став OSCE-а, који је веома значајан када говоримо о овој Додиковој одлуци. „...јавни емитер мора испуњавати своју улогу која је од велике важности за демократско друштво - информирање свих грађана БиХ без обзира на њихову друштвену, политичку или било коју другу припадност, и то на благовремен и непристрасан начин".

Није ли ово веома значајан аспект за анализу овог политичког чина из РС? Да ли ФТВ ради управо овако како препоручује OSCE? Да ли непристрано дистрибуирају информације? Да ли информирају о свему и свима на објективан начин? Ма ни случајно. Примјери су бројни. Само посљедње срамно поистовјећивање Владе РС са водством Трећег рајха, чему РAК не налази озбиљне примједбе, довољан је разлог за реагирање. Годинама су се могле слушати најгоре изјаве о свему што се дешава "у мањем бх. ентитету" и то не само у политичким монодрамама званим магазини, разним дијалошко-хушкачким емисијама него све више и у информативним дневницима. Желите пакао од свог живота? Никакав проблем, реците било што што не одговара уредничкој политици, посебице информативно политичког програма јавног сервиса и уживајте. У најкраћем року сазнат ћете што је пакао. Није то јавни емитер попут оног Давидовићевог, пристраног и политички диригираног. Ма ни говора. Овај емитер објављује истину и само истину. Или, како рече утјецајни српски политичар, који однедавно шаље милозвучне поруке:  "она (ФТВ) објављује истину, за разлику од његовог РТРС-а". Дакле, истина је да је Додик Хитлер. Истина је да је Радмановић фашиста и да без разлога изјављује да Срби неће учествовати у приватној држави само да би рушио систем. Истина је да је судац Перић петоколонаш који ровари по Федерацији. Истина је да је судац Крстан Симић такођер убачени елемент.

Aна Тришић-Бабић сједи у Сарајеву само да би упропаштавала МИП. Истина је да Шпирић у оној великој згради усред Сарајева опструира и зрак. Истина је да Мајкићка у исти град наврати само да би нешто покварила. Истина је да Калабића треба пљунути. Ма нека и треба. Куд га не пљунуше, па то је демократско изражавање аутентичних грађанских ставова! Истина је да онај Давидовић долази у Сарајево сваких петнаестак дана само да би на савјетима јавних сервиса ширио четничку идеологију. Истина је да оног бившег градоначелника Источног Сарајева, оног Кезуновића, треба шиканирати када дође у неки сарајевски студио. Истина је да је Додик мрља на Инцковом образу… И тако у недоглед. Истина је да су сви они злочиначка организација, криминалци, пљачкаши, националисти, четници... Ето све ово и још много тога је истина. A да ли је баш? И да ли је ово примјер непристраног јавног сервиса каквог овдашњој јавности препоручује OSCE?

Да парадокс ове буке и галаме буде још већи, треба споменути чињеницу да је највећа федерална демократска партија, СДП, прије ове Додикове одлуке донијела одлуку о недавању изјава за "Дневни аваз" и "Глас Српске". Обје ове новине су писале о овоме. Aли то је демократско право демократских партија. A и ове новине су тајкунске, злочиначке, националистичке и простачке. Па кад је већ тако онда и нека су ови љевичари и демократе одлучили да не дају изјаве за ове новине. Притом никако не смије бити занемарена реченица из промптно изданог саопћења ове партије поводом Додикове инструкције о ФТВ-у: "Ове иницијативе челника СНСД-а само показују у каквом апсолутистичком режиму данас живе грађани у дијелу Босне и Херцеговине који се зове Република Српска..." Па каква је онда одлука СДП-а о забрани контакта са двије дневне новине? Либерално демократска? Узорито слободарска? Aли о овој одлуци котлински слободно ми(с)лећи интелектуалци и медији шуте. Па ако и о чему овим поводом треба говорити онда је то ова одлука СДП-а. "Социјалдемократи подсјећају високе дужноснике СНСД-а како се провео човјек који се тако 'понашао' и 'који данас сједи на оптуженичкој клупи у Хагу'". Колико је познато јавности, "тај човјек" и лидер СДП-а су били активни у рату за разлику од Додика. И што значи ова отворена, демократска пријетња премијеру РС? Је ли по сриједи стаљинистичка метода застрашивања? Принципијелност слободарке гериле и овога пута је нажалост пала на испиту. Остало је само још да Додика, Радмановића или Шпирића, када скупе "довољно грађанске храбрости" напокон и пљуну. Онако демократски!

(Aутор је директор Центра за културу дијалога БиХ)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана