Свијет ће добити дуги рат против Исламске државе

Генерал Џон Ален

Као специјални представник предсједника САД за глобалну коалицију за борбу против Исламске државе (ИСИЛ) често посјећујем главне градове држава да бих разговарао о томе шта још сви ми можемо урадити да деградирамо и поразимо ову терористичку групу.

Ускоро долазим у Сарајево да бих разговарао са лидерима у БиХ са којима већ имамо чврсте партнерске односе у вези са борбом против тероризма. Био сам у Приштини, гдје смо имали квалитетне разговоре са косовским руководством о унапређењу сарадње у борби против тероризма, а радујем се и предстојећем састанку са руководством Хрватске у Загребу.

Глобална битка

Балкан и БиХ сигурно нису једини који се суочавају са изазовима насилног екстремизма, укључујући ИСИЛ. Ово је глобални проблем и захтијева глобалну сарадњу и рјешења. Због тога су почетком прошле седмице у Паризу 23 коалициона партнера потврдила и нашу визију борбе против ИСИЛ-а и план премијера Абадија да прекине контролу ИСИЛ-а над Ираком.

Често ме питају добијамо ли битку против ИСИЛ-а. Званично: Да. Вјерујем да ћемо на крају успјети деградирати и поразити овог непријатеља. Биће то дуга борба, али уз помоћ партнера попут БиХ, побиједићемо. Међутим, у дугој каријери научио сам да је тешко издвојити један дан из дуге борбе и користити га  да би се одредило да ли једна страна губи или добија. Мислим да је корисније питати: "Докле смо дошли у овој нашој заједничкој борби?"

Прије годину ИСИЛ је маршевским кораком наступао убијајући стотине Ирачана док се пробијао прво према Ербилу, а потом Багдаду. Ратници ИСИЛ-а су хладнокрвно поубијали више од 1.200 регрута ирачке војске у кампу Спајхер. Хиљаде јазида били су ухваћени у замку на планини Сињар суочени са сигурним истребљењем. Након деценија рата, поставила су се права питања о томе може ли Ирак преживјети напад једне од најбоље финансираних, медијски искусних, терористичких група које је свијет икада видио.

Реакција САД и међународне заједнице била је одлучна - амерички извиднички летови, почетак ваздушних удара на циљеве ИСИЛ-а у Ираку и Сирији у септембру, те формирање заједничке Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Данас, нешто мање од десет мјесеци послије, 62 међународна партнера у Коалицији раде на томе да поразе ИСИЛ на разним фронтовима. Заједно смо извели више од 4.300 ваздушних удара против циљева ИСИЛ-а у Ираку и Сирији. Дванаест коалиционих партнера има своје особље у Ираку које обучава и савјетује Ирачке безбједносне снаге и помаже им. Више од 7.000 ирачких војника завршило је нашу обуку, а других 4.000 управо похађа обуку. Ту је и програм којег воде Американци за опремање и обуку провјерене сиријске опозиције који се одвија у Јордану.

Било је и добрих и лоших дана на бојним пољима Ирака и Сирије. Пад Рамадија прије двије седмице био је заиста враћање унатраг, али ни на који начин не може умањити значај пораза ИСИЛ-а у Кобанеу, Тикриту, Багдаду, прелазу Рабијах и брани Мосул. До данас је ИСИЛ изгубио више од четвртине насељене територије коју је контролисао у Ираку прошле јесени.

Али, ваздушни напади и војна обука, иако од кључне важности, нису довољни да се порази ИСИЛ.  У протеклој години смо направили важан напредак у спречавању финансирања ИСИЛ-а и њиховог приступа глобалним финансијским системима. Ваздушним нападима на мобилне рафинерије нафте и транзитне тачке, усвајањем закона који ограничавају стране донације, уништавањем црног тржишта антиквитетима и захваљујући осталим заједничким активностима умањујемо могућности ИСИЛ-у да убире приходе ван територије коју контролише. Ми смо коалиција посвећених земаља која осигурава све већу хуманитарну помоћ избјеглицама и земљама које их примају. На Трећој донаторској конференцији за Сирију 31. марта, међународна заједница је обећала 3,8 милијарди долара помоћи сиријским избјеглицама. Њемачка и Уједињени Арапски Емирати предводе глобална настојања да се помогне Ирачанима да стабилизују ослобођене територије, а Италија помаже да се поново успостави полиција на тим подручјима.

Страни борци

Страни борци из више од 100 земаља покушавају да дођу до Ирака и Сирије. Процјене су да их је 300 из БиХ.  Суочавање са питањем страних бораца је озбиљан изазов који ће још дуго бити пред нама. Ради тога су 34 земље, укључујући и вашу земљу, усвојиле или побољшале законе којима се као кривично дјело третира одлазак на страна ратишта, а у бар 26 земаља је било хапшења с циљем разбијања ћелија ИСИЛ-а.

Прошле године је Интерпол креирао листу праћења страних бораца на којој је било 12, а данас је на тој листи скоро 2.000 имена. Турска, земља која је кључна за транзит страних бораца, данас има листу забране уласка са 13.000 имена.

Ово су важни први кораци да се заустави кретање страних бораца, али ми морамо урадити више - морамо боље размјењивати информације, побољшати сарадњу обавјештајних служби и боље проводити законе који су већ усвојени. Такође, морамо се борити против пријетње коју представља ризик радикализације путем интернета, против тога да нашу омладину, а често се ради о појединцима који се осјећају обесправљено или маргинализовано, претворе у насилне екстремисте, а да ти млади људи нису никада ни напустили мјесто боравка. То није само безбједносна пријетња, ми имамо и моралну обавезу да спасимо нашу дјецу.

Такође, сви морамо имати планове за рјешавање питања страних бораца када се једном покушају вратити својим домовима.  Они који су прекршили законе морају одговарати, али не смијемо изабрати масовно, вишегодишње затварање тих људи као једини одговор на ово питање. Морамо детаљно размотрити постојеће моделе дерадикализације и реинтеграције, попут оних који постоје у Сингапуру и Саудијској Арабији, како бисмо видјели какве лекције могу бити примијењене у свим земљама из којих долазе страни борци.  И, на крају, морамо се борити против пропаганде и порука које шаље ИСИЛ тако што ћемо негирати његове наводно религиозне темеље и представити га као терористичку и злочиначку групу, што уистину и јесте.

Побједа над ИСИЛ-ом је глобални подухват и генерацијски изазов. САД су поносне што у партнерству са земљама Балкана раде на откривању, деградирању и побједи над овом терористичком пријетњом.

 

Генерал Џон Ален, специјални представник предсједника САД за глобалну коалицију у борби против Исламске државе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана