Сва лица Зла

Сања Влаисављевић
Сва лица Зла

Здружени грађански медији у Федерацији имају неисцрпан извор за писање најстрашнијих и најбруталнијих увреда у - политичарима из РС, медијима из РС (два изузетка), интелектуалцима из РС (једва два-три изузетка), сарајевским интелектуалцима који не пристају на здружено грађанско медијско сотонизирање њихових мета и наравно сарајевском дневном листу "Aваз".

Сви који не мисле исто су "интелектуална гамад". Гамад к'о гамад штети. A са гамади се уобичајено не ради ништа друго него их се уништава. Тврде доброћудни сарајевски грађански медији и њихови најпреданији промотори и то као и увијек сасвим бираним рјечником:

"Живимо у поремећеним друштвима којима влада мафија. У којима се брине о људским правима криминалаца, док се допушта шиканирање, премлаћивање или пријетње смрћу њиховим жртвама (па и тужиоцима и судијама)… У друштву у којем злочинци, криминалци и интелектуална гамад оној малој скупини која се не предаје и наставља борбу против мафије, замјерају говор мржње и некултуру дијалога".

Ова тврдња баца сумњу на добронамјерност одбране ових медија само ако се озбиљније замислимо над логичком утемељеношћу ове тврдње. Неки људи замјере на некултури дијалога и говору мржње која нипошто, не дај Боже, не долази из "наших урбаногерилских" медија и зато што говоре неистину рећи ћемо им ништа некултурно, само ето то да су "гамад".

Хајд' нека нетко каже да је ово некултурно! Даље тврде они да се у овом друштву дозвољава премлаћивање и шиканирање тужилаца и судаца, а брине о људским правима криминалаца. Ево мјеста на којему имамо идентичне ставове. Допушта, итекако се допушта шиканирање судаца и позивање на линч.

Сјетимо се само вишемјесечне хајке против суца Бранка Перића, Изе Танкића, предсједнице суда БиХ… али нису их шиканирали криминалци, већ урбани неовисни медији али и они који то по дефиницији нису. Сјетимо се само позива на линч легитимном директору РТРС-а, сјетимо се дирљивих интервјуа са водећим особама из криминогених скупина. Сјетимо се са колико суосјећања се у тим интервјуима водило рачуна да не буду повријеђени у људском достојанству. Сјетимо се њихових фотографија у новинама.

Нема нити једне преузете из полицијског досјеа, са бројевима испод фотографије, а све саме слике великих позера окићених златом и наслоњених на скупа возила. Што ли боже? Испаде овако, анализирајући, да они који се боре против мафије јесу извргнути медијском руглу, а они који су предмет њихове борбе медијском тепању.

Није тако мала "листа Зла" о којој пише најуљуднији међу промоторима и борцима топле људске грађанске идеје новинарства које објективно и фер информира, које нема проблем са говором мржње и које уважава политичке неистомишљенике. Други на листи је ни мање ни више већ омиљени јунак ових медијских бораца Милорад Додик.

Њему и сличнима заједничко је "осим суровости, бескрупулозности и гажења свих моралних норми то што ни један осим Кучевића за своја недјела још није одговарао. И што од њиховог насиља не постоји заштита". Додик има још неколико почасних облика свога лица Зла. Он је и "Велики Брат, али не овај из ТВ програма за имбециле, него онај изворних стаљинистичко-инквизиторских амбиција који организује монтиране јавне процесе, хушка масу на линч, врши масовна погубљења својих противника".

Дакле, ви милионски аудиторијуме нисте ништа друго него имбецили, па како онда очекивати да као такви не видите и не препознате што вам све ради Велики Брат. Заиста тешко је замислити да људе називате имбецилима и позивате их на моралну одговорност што не реагирају не све злочине оних око њих.

Још теже је замислити једног политичког лидера како преузима улогу извјесних медија и прави монтиране јавне процесе или хушка масу на линч онако како то раде ови медији позивајући на "дохакавање силеџијама", при чему је политички лидер изабран од те масе (имбецила) и они не чине ништа да му дохакају, баш онако како то препоручују медији у Сарајеву. Заиста драги читаоци зашто слушате себе, вријеме је да почнете слушати ове добронамјерне људе који вам тепају такве погрде?

"Расиста и криминалац из Лакташа представља се националним заштитником и своје критичаре оптужује за мржњу према Србима", вели опет исти извор.

Ево једне сасвим полемичне реченице. Отвара простор за уљудну расправу о томе колико доброга и да ли уопште чини добро народу који га је изабрао први човјек РС. A при помисли да овим поводом било што одговори већ је сугериран његов једини могући одговор. Човјек је опсједнут мржњом према Србима и оптужује све који му приговоре да су србомрсци, мада нема разлога осим што је мало чудно да се српским лидером и народом у цјелини континуирано баве сарајевски герилци.

Aли изгледа да су и остали српски лидери мало необични, јер нема нити једнога који није промовиран у националисту и који нема потребу да брани, гле чуда, српске националне интересе. Нема везе што су Шпирић, Радмановић, Васић, Радојичић, не тако давно Иванић, и бројни други сарајевским натписима о њима стављени на искушење људске издржљивости. A када је један од два "добра српска интелектуалца" недавно на неком федералном медију изјавио да би најтужнији дан за Србе било укидање РС, грађани више нису имали прилику да га виде у медијима овог дијела БиХ. Можда је и њему у међувремену прешао Додиков расизам?

И коначно након свих ових описа пита се и истовремено констатира исти новинарски извор да се "челним људима независних медија и федералног јавног емитера измишљају… сатанизирање Додика, назива их се опсједнутим… КОС-овцима, неоудбашима, шпијунско-новинарском екипом, новинарском камарилом у вјештачком суманутом лову на Додика…".

Е заиста уколико је нетко из претходно наведених цитата и посумњао да неовисни, храбри, одмјерени сарајевски медији имају било што против српских политичких лидера, онда је тај који је то помислио прави "расиста" и без икаквог разлога оптужује тамо неке људе за мржњу према њима, оптужује их да их сотонизирају без икаквог разлога, измишља да су опсједнути српском политичком сценом, те инсинуира неки суманути лов на Додика - или, просто казано, тај је још само једно ново Лице Зла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана