Шминкање инфлације

Владимир Ђукановић, финансијски експерт
Шминкање инфлације

Ових дана сведоци смо разних мера против инфлације. У Србији је паризер постао симбол тих празних прича, јер је Влада обезбедила да неколико прехрамбених производа појефтини. Све ове мере су популистичке, и само додатно погоршавају ситуацију јер одгађају тешке мере које морамо предузети у борби против ове пошасти.

Као папагај понављам да је инфлација канцер економског бића. Она изједа сваку економску пору, уништава инвестициону климу, и као крајњи резултат има пад животног стандарда. Решење је већ деценијама познато, а то је повећање референтних каматних стопа.

Подизањем камата новац постаје скупљи, што има брз ефекат на пословање које неминовно опада. Успоравање економије долази са стране тражње, када иста опада. Са тим опада и притисак на цене. Тај циклус једини може да заустави ситуацију.

Фластер

Црна Гора је пре пар дана продужила своју акцију “Стоп инфлацији” на “Стоп инфлацији 100+”. На сто производа трговци морају да ограниче маржу на пет одсто. Какав бриљантан потез!

Морам хитно моје на Волстриту да позовем и да им саопштим овај маестралан начин решавања инфлаторних притисака. После векова муке са скакањем цена, генијални политички лидери у региону су коначно решили проблем за век векова. Сличне акције имамо у Македонији, као и у Хрватској.

Ови потези само показују немоћ политичких лидера да се ухвате у коштац са озбиљним проблемом. Без икаквог искуства у реалној економији повлаче потезе који само пролонгирају муку растућих цена. Ове мере су као да пацијенту који има рак плућа помогнете тако што му ставите фластер на палац.

Прави разлог ових популистичких мера је чување фотеља упркос јасном економском неуспеху. Шта се деси када на слободном тржишту ограничите цене? Трговина крене да ради на ивици профитабилности и убрзо одустаје од трговине истим производима. Убрзо тих производа на тржишту нема или нађу пут до црног тржишта по реалним ценама. Обим пословања пада и трговина улази у црвено и они који раде у истој ризикују губитак радног места. Дакле, терет је пребачен на ефикасан и профитабилан део економије.

Из тог потеза долази дупли проблем јер се неефикасни део економије и даље одржава у животу. Ако подигнете каматне стопе довољно, један део економије ће се угасити, а самим тим и незапосленост скочити.

У том процесу банкротирају фирме које су на ивици профитабилности. И то је добра вест у мору лоших, јер сви ти људи су сада приморани да траже продуктивније послове који додају већу вредност економском систему. Када инфлацију решавате на овај начин, после годину или две муке излазите економски јачи са повећаном стопом продуктивности.

Више мудрости

Глобална инфлација ове године је на нивоу од око седам одсто. То је пад од прошлогодишње која се кретала око девет. У Европи ће бити око шест одсто. Све је то далеко од два одсто, што је пожељан ниво скока цена на годишњем нивоу. Цене су кренуле да дивљају након руског напада на Украјину, када су се логистички системи глобално пореметили.

То је био шлаг на корона торту од пре пар година када су државе одштампале огромне количине новца. Та повећана новчана маса и даље јури производе којих је исто или мање.

Народна банка Србије је ограничила камате на стамбене кредите на четири одсто упркос потписаним уговорима. То је још једна мера која је већ након пар дана донела смањење кредитног обрта. Банке су већ заврнуле славину и обим издавања кредита.

Ова мера ће даље погоршати ситуацију и повећати цену других кредитних производа. Господо, можете бабу да шминкате до Орловаче, али ови бесмислени потези само продубљују проблеме и трошак пребацују на све нас уместо на оне који су преузели ризик варијабилних кредита. Мудро, комунистички, јер политичари неће осетити економске муке све док су им позадине на државној грбачи.

Све док траје конфликт у Украјини, инфлаторни притисци ће бити на сцени. Глобално политичко-економско тумбање ће трајати годинама док се карте не поделе по новим правилима. У овако сложеној ситуацији лидери морају бити још одлучнији у доношењу тешких, непопуларних одлука које су добре за економију на дуге стазе. Популистичке мере су ту искључиво како би се сачувале политичке позиције, баш у моменту када их треба казнити зато што су неспособни. Сад бар знате што вам је лоше.

Мисија

Емисија посвећена борцима Војске Републике Српске, истим онима који су рат изнијели на својим плећима. Питамо их, како су проводили ратне дане, о чему су размишљали и чему су се надали. Да ли су били свјесни да стварају оно што данас зовемо Република Српска? Разговара се о њиховим страховима, али и о борбама које воде данас - за опстанак у тешком времену. У “Мисији” присјећање на велике битке, важне догађаје из Отаџбинског рата, хероје, велике и мале, знане и незнане. Посвећена је борцима, њиховим породицама и свима који су у посљедњем рату уградили дио себе за стварање Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана