Слободни медији са полицијом и без ње

Сања Влаисављевић
Слободни медији са полицијом и без ње

Када је слободно новинарство у питању, а са њиме некако одмах и слобода медија, човјек никада не може бити сигуран о чему говори. Новинари који пишу и говоре брутално, без скрупула, и слобода медија скоро су па постали синоними у овој земљи.

Када кажеш слобода медија мораш одмах имати у виду да би то требало значити: "пиши и говори што год хоћеш без икакве одговорности, а сви који ти приговоре су конзервативци и тамо неки конформисти који љубе власт".

Полицијски упад у ТВ кућу

Ех тако нас је прије неки дан дочекала вијест да је у шест сати ујутро полиција "упала" у ТВ кућу БН. Засигурно нимало угодно јутро за упослене те куће, посебно не за оне који су се тога тренутка нашли на радном мјесту. У праву је главна уредница ове куће која каже да је боравак полиције у том медију био стресан и понижавајући. Сасвим је за разумјети њезину реакцију која ни на који начин не одобрава полицијски боравак, тако описан, на њеном радном мјесту. Некако одмах по догађају услиједиле су реакције медија. У једном таквом разговору о овоме догађају учествовала сам и сама. Разговор је уздржано и професионално водила новинарка БХР1 Данијела Домазет. Нажалост, сам ток разговора је показао колико је још далеко медијски простор од објективности и непристраности. Прије него сам кренула на разговор гледала сам на федералном јавном сервису прилог о некој акцији полиције и финанцијске инспекције на сарајевском правном факултету када су прије двије године изузели документацију како би испитали наводе о корупцији. Прилог је направљен благонаклоно према тој акцији полиције, јер постојале су основе сумње да би ту могло бити криминала, а све то на основи изјава углавном анонимних особа или особа које су жељеле да им идентитет буде заштићен. То изузимање документа у сврху финанцијске истраге ни на који начин није ометало редовно одвијање наставе на том факултету иако је "корупцијска афера" била у блиској вези са неким професорима. Дакле, финанцијска полиција је дошла, изузела неопходна документа, изашла са факултета, а настава и редовне активности су се наставиле одвијати. Тог истог дана када сам гледала овај прилог и спремала се на телевизијски разговор прочитам у Aвазу и то на насловној страници "Порезни дужници оштетили ФБиХ за 780 милиона", па онда читам колико је дужна ФТВ и коначно читам један чланак сасвим неутрално насловљен "Полиција и инспектори претресли РТВ БН" у којем сазнајем просту информацију о догађају и пет различитих гледања на случај. У другим дневним новинама читам сасвим другачији наслов: "Полиција уређује програм", два мања става различитих извора и писмо Удруге БХ новинари у којему има толико информација као да је ријеч о агенцијској вијести, а не реакцији на догађај и то у тексту у којем је једва ишта написано о догађају.

Тако ћемо из дијела (нејасно је да ли је пренесено саопћење у цијелости или само његов дио) овог саопћења чути да је претрес извршен уз "употребу силе", премда нити у једном тренутку јавно из ТВБН није наведено да је кориштена сила или да је нетко насрнуо на некога. Наводи се да "су медијски радници били спријечени производити и емитирати програм", иако се у истом новинском тексту објашњава да је "ова телевизија у знак протеста прекинула програм на два сата". Изузимање документације или "упад полиције" се карактеризира као "нецивилизацијски чин" иако у случају "упада полиције" некада прије у неке друге институције, а посебице медијске, није било реагирања, а поготово не овако оштрих. Даље, овај чин се сматра покушајем "дисциплинирања новинара који су се усудили критички промишљати и говорити о актуалним збивањима у Републици Српској". Ево таман када човјек одлучи повјеровати овом саопћењу демантирају га из саме ТВБН у вечерњем разговору за БХТВ у којем главна уредница те ТВ куће наводи да су добили финансијску подршку Владе РС и да су да би добили ову подршку морали дати на увид цјелокупну документацију. Па сада остаје нејасно да ли Влада РС награђује своје непослушнике, награђује своје послушнике, даје им новац да би шутјели или није нити једно нити друго. У исто вријеме у истом тексту можемо прочитати и саопћење Владе РС која тврди да се не мијеша у рад правосудних органа "по чијем налогу је полиција претресла просторије БН телевизије". 

Лажна солидарност

Међутим, сутрадан је само у једним дневним новинама у Федерацији била објављена веома интересантна "Изјава за медије" на коју нити Удруга новинара нити било тко други није реагирао нити је пренио. Извор: СРНA. Изјаву написао, извјесни Милорад Лазић који описује сасвим другачије догађај на БН телевизији очигледно са жељом да као један од судионика ове афере да свој осврт на дешавања на БН телевизији, па између осталога каже: "Протекла три дана медији су препуни информација о полицијском увиђају у РТВ БН у Бијељини. У својим изјавама, многи медији, а посебно БН, изнијели су низ неистина о овом догађају. Желим да упознам јавност да иза свега овога што се дешавало у БН-у не стоје никакви притисци власти нити било кога другога, нити је ријеч о притисцима на слободно новинарство, кога у БН-у најмање има. Ја сам полицији предао обимну документацију о незаконитом пословању БН-а, утаји пореза, несавјесном пословању итд…" Ова изјава може, а и не мора бити истинита, али уколико су удруге и дневне новине које су се претходно утркивале да дају саопћења и коментаре овим поводом и промптно се огласиле да би по тко зна који пут блатиле Владу РС, онда је минимум новинарске објективности требала бити и реакција на ову изјаву која баца сасвим друго свјетло на случај. Не, само је Aваз објавио ову изјаву, док је на федералном сервису читав трактат о "Лакташенку" овим поводом направљен.

Па гдје је овдје новинарска принципијелност? Питала сам то и када сам учествовала у разговору овим поводом. Питала сам да ли су разне удруге, а посебно БХ новинари, на исти начин реагирали када су се сличне ствари догађале другим медијима и нисам добила одговор. Питала сам то не једанпут. Па да ли онда човјек може и треба имати повјерења у оне заговорнике слободе медија и неовисног новинарства који сами заговарају подјеле и неједнак третман за све? Зар грађани могу имати повјерења у оне који пресуђују прије званичног изношења чињеница и који се оглушују о чињенице које добивају од легитимних новинских информативних агенција као што је СРНA?

Солидарност из Сарајева према колегама из РС нажалост нити овога пута није била принципијелна него је била уперена против званичне политике РС, па макар то било и преко леђа тих истих колега новинара. Још једном се потврдило да је ријеч о непринципијелним коалицијама које не маре за аргументе и непристраност у доношењу судова о актуалним случајевима. Важно је наћи кривца у РС, макар морали и мало жмирећи подржати неистражени случај.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана