Скандали као оружје

Владимир Ђукановић, финансијски експерт
Скандали као оружје

Скандали су некада били омча око врата политичара. Корупција, сексуални испади и судари са правним системом су неретко завршавали каријере оних које друштво због тих ексцеса није прихватало на лидерским позицијама. Одређене моралне норме су стављале политичке актере у калупе из којих се тешко излазило.

А онда се свет променио у последњих тридесет година. Политички скандали су прво ушли у категорију пи-ар менаџмента и били лако решавани, а скандал мајстори остајали на својим местима. Сетимо се само Била Клинтона и афере са Моником Левински.

Сада смо ушли у еру када су скандали не само лаки за решавање, него све чешће и пожељни. Краљ новог модела је Доналд Трамп, чији темељ политичке каријере лежи на концепту континуираног шокирања политичке базе.

Појачало

Најновије оптужбе, којих је сада 78 укупно, Трампа су ставиле пред могућност дугогодишње робије. Али овај, назовимо га суперскандал, само је очврснуо његове гласаче и ставио га раме уз раме са Бајденом по најновијим истраживањима.

“Њујорк тајмс” и Сијена колеџ су пре пар дана објавили истраживање где су бивши и садашњи председник раме уз раме са 43 одсто подршке. Ово истраживање не смемо узимати здраво за готово, јер долази из левичарског угла демократске странке.

Ускоро ћемо видети зашто је битно не веровати пропаганди која долази из медија који су јасно закуцани у политичку острашћеност једне политичке идеологије.

Проспект да ће Трамп водити кампању из затвора не утиче негативно на његову шансу да опет постане председник Америке, напротив - има искључиво позитиван утицај. Наслов овог чланка је његова објава на друштвеној мрежи и показује да су легални скандали главно оружје у предстојећој борби за прву политичку позицију у САД.

Популарност

Нико од републиканских кандидата више нема шансу да буде опонент актуелном председнику Бајдену.

Како Десантис или неко други из редова републиканаца покуша да пренесе неку политичку поруку, тако Трамп и његов тим појачају скандал-појачало. Порука противника брзо нестане из медија, а дати политичар мора да смишља нешто ново.

Ситуација је слична широм света. Скандали све чешће имају позитиван утицај на каријеру политичара који због овог тренда постају све бескрупулознији.

Само се осврнимо на нашу, балканску регију, где је јасно да што је политичар одвратнији у паковању својих скандала, често је и популарнији међу својом базом.

Два научника су загребала ову тему и дошла до интересантних закључака. Они су поставили нову теорију која узима маха међу политичким научницима.

Срж постулата је следећи - што је већа поларизација у друштву, политички скандали попримају позитивнији утицај на политичку популарност актера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана