СФ ријалити шоу

Мирјана Кусмук

Посебно одјељење Тужилаштва БиХ за организовани криминал, привредни криминал и корупцију донио је у сриједу наредбу о спровођењу истраге против Н.Н. лица због неимплементације одлуке "Сејдић-Финци" Европског суда за људска права у Стразбуру.

- Неспровођење ове одлуке довело је до обустављања средстава из IPA фондова у износу од 45 милиона евра, чиме је нанесена велика штета свим грађанима БиХ и због чега је изазвана огорченост грађана наше земље, као и међународне заједнице - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Још није познато кога ће Тужилаштво БиХ хапсити, али извјесно је да би Н.Н. лица могли бити лидери политичких партија које су учествовале у политичким преговорима о примјени СФ пресуде.

Ако је тако, а јесте, ускоро се може очекивати да се лидери странака из ФБиХ Сулејман Тихић, Драган Човић, Златко Лагумџија, Фахрудин Радончић и Божо Љубић нађу иза решетака. Да би био задовољен национални кључ, робија пријети и лидерима странака из РС Милораду Додику и Младену Босићу, који су такође учествовали у политичким преговорима.

Симптоматично је да се све то десило у седмици у којој је обиљежен Међународни дан борбе против корупције. Посебно одјељење Тужилаштва БиХ за борбу против корупције и организованог криминала у то име одлучило је да покаже зубе и криминалу и корупцији зада смртни ударац.

Овим изненадним потезом Тужилаштво је показало да је веома озбиљно схватило упозорења да је основни проблем раста корупције у земљи управо нефункционисање правосудног система. И одлучило је да профункционише.

Афере дугог трајања

И док Посебно одјељење за борбу против корупције и криминала отвара истрагу због непостизања политичког договора, ми "мали људи" настављамо да живимо животима у којима не постоји ниједна област у којој нема корупције.

Здравство, правосуђе, полиција, школство, јавна управа, медији... Све оно што не може да се заврши легалним путем заврши се парама. Само се добро треба распитати коме и колико треба дати. И циљ је испуњен.

На тржници корупције све може да се купи: диплома, пензија, медијски третман, оцјена, титула, посао, награда, оптужница, ослобађајућа пресуда, мјесто у вртићу...

Корупција је одавно образац наших живота. Активни српски језик, у складу са друштвеним кретањем, промијенио је и лексику па су лопови у народу добили назив "способни".

"Способни" су они који су искористили јавну функцију да се обогате, а нису завршили у затвору. "Способни" су дакле сви они који су крадући јавни новац купили авионе и камионе, јер нико од њих није правоснажно осуђен.

Дугогодишње непроцесуирање, некажњавање "способних" довело је до наглог раста корупције у цијелом друштву и потпуног нарушавања система вриједности.

- Јавно добро и општи интерес не занимају више никога. Ту је почетак и крај свега. То је база из које је дошло до моралног суноврата и пада цијелог система вриједности - занимљива је дефиниција мог друга.

Разне владе, разни функционери, разни директори од почетка деведесетих до данас опљачкали су много јавног новца. Афере су се смјењивале једна за другом: од продаје "голфова" из Вогошће, шверца оружја и муниције, распродаје машина из предратних фабрика до државног шверца нафтом и цигаретама.

Држава је и сама чинила кривична дјела да би дошла до новца за потрошњу, а паралелно с тим појавили су се појединци који су исти посао радили, али за себе. Тако су настали тајкуни.

Елита се рађала, друштво је сиромашило, а оправдања за то није недостајало. Прво је то био рат, онда потребе војске и управе, потом санкције...

Са доласком мира пљачка грађана наставила се кроз приватизацију и коруптивно управљање јавним предузећима. Актери у аферама дугог трајања су се смјењивали, али бизнис се настављао: проневјере у "Шумама", "Електропривреди", фондовима, приватизација банака, распродаја друштвене имовине...

Оптужнице, иако су којим случајем бивале подигнуте, падале су на судовима. Некажњени криминал и корупција су тако јачали и постали начин живота. Корупција је постала системска, а грађани пука сиротиња.

Сва истраживања од посљедњег "Галуповог", до истраживања домаћих агенција на терену потврђују да грађани овдје на високом другом мјесту перципирају проблем корупције ...Сваки четврти признаје да је и сам учествовао у том ланцу. Корупција је највише заступљена у јавној управи гдје има највише новца. Од ње нису амнестирани ни правосуђе, невладин сектор, али ни медији.

Тужилаштва и судови све те године су "уско грло" за процесуирање случајева корупције, а правда коју спроводе је "селективна" и вршена по наруџбама центара моћи, економске или политичке. Да ли је овај принцип примијењен у актуелном случају Рачић, који потреса РС, мораће да се покаже веома брзо.

Луда кућа

Проблем пресуђивања, или проблем ослобађајућих пресуда, постао је основни темељ јачања корупције. И сама Европска комисија у свим извјештајима наглашава да су поражавајући подаци који анализирају коначне судске пресуде у вези са коруптивним кривичним дјелима.

Наравно, нису једини кривци за раст корупције тужилаштва и судови. Многе невладине организације обогатиле су се на програмима борбе против корупције, а једини резултат њиховог рада је забрињавајући пораст исте.

У ситуацији у којој они који треба да штите законе не раде ништа, а и сами су подложни корупцији, отвара се простор за мешетаре разних врста, који се лажно представљају као борци против криминала. Један од сликовитих ликова из те бранше је Домогој Маргетић, Загрепчанин који наивно грађанство од Бањалуке до Београда "просвећује" откривајући му коруптивне афере. Домогој, али и други ликови из истог сафа, руководе се принципом плати да те не прозивам, или плати да њега прозивам.

Сличну игру играју и неки медији и новинари плаћени и активирани као оруђе одређених политичких и интересних група за дискредитацију конкуренције.

Ипак и даље најуноснији бизнис на овим просторима је политика. Лични профит који остварује та дјелатност убједљиво је најбржи и највећи због чега је и борба за власт, или борба за располагање јавним новцем, беспоштедна и прљава до крајње границе. И у тој причи нема невиних.

Све анализе говоре да проблем корупције није у законима, већ у одсуству њихове примјене, те да је за суштинску борбу против корупције потребна политичка воља. Та воља значи да се неко стави иза решетака зато што је злоупотријебио јавна средства. И опет смо на почетку приче. На правосуђу које је све само није независно од политике, на правосуђу које не ради ништа или ако и ради онда то ради селективно, по налозима.

О том проблему прије неки дан поново се причало у Бриселу. Одатле су министри правде и полиције ЕУ 5. децембра још једном одаслали поруку да је због раста корупције, криминала и прања новца, могућа суспензија безвизног режима.

Можда је управо то нагнало Посебно одјељење Тужилаштва БиХ да повуче посљедњи очајнички потез и крене у бој.

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић два дана прије наредбе Тужилаштва најавио је "цунами у борби против корупције и организованог криминала у којем неће бити недодирљивих без обзира на позицију, политичку и другу опредијељеност, моћ и утицај".

Онда је лидер Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић истога дана када се огласило Тужилаштво напустио састанак лидера странака из ФБиХ на којем се договарало на који начин испунити СФ пресуду. Тиме је Радончић ризиковао да постане прво Н.Н. лице које ће одувати цунами који је предсказао не знајући у шта се упушта. 

И како год окренеш, неоспорни фаворити још једне седмице за нама су Бајро Сејдић и Јакоб Финци. У тој седмици њима у част обиљежена су два међународна дана: Дан борбе против корупције и Дан људских права. Крај СФ ријалитија се не назире. Цунами пријети да се прошири ван граница земљине хемисфере и претвори у ратове звијезда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана