Сарајево и Пале лијепи наши градови (крај)

Сања Влаисављевић
Сарајево и Пале лијепи наши градови (крај)

Бранећи форуме од заговорника цензорских идеја, власница Депо портала је изнијела неколико стереотипних ставова о: слободи говора, мишљења, изражавања, остваривању интеракције са читаоцима, о слободи која гарантује анонимност и веома значајним"јавним тајнама" које могу бити откривене захваљујући слободи мисли на Интернет форумима.

Заокружујући ову тематску цјелину није ми било тешко мало погледати садржај дијалога на форуму Депо портала. Па тако и издвојити једну мисао: "Сања, овдје се десио геноцид, а ти пишеш афирмативно о људима који су пили у то име и све то ради мржње и петобанке. Јадна си."

"Слављење геноцида"

Кренимо редом. Коментатор је захваљујући отворености форума под плаштом анонимности устврдио да: Сања слави геноцид, јер пише афирмативно о људима који славе геноцид. Рећи за некога било гдје у свијету да слави геноцид, а поготово то данас рећи за некога у БиХ, равно је јавном одстрелу те особе. За некога ко живи у Сарајеву или било гдје у Федерацији написати да шурује са "злочинцима из РС" је најгори облик осуде која му се може ставити на леђа. Aко уз овај став додамо још и став уреднице Депо портала да форуми откривају јавне тајне, онда је овим коментаром "откривена тајна": да Сања слави геноцид! Aко слави геноцид, онда није човјек и није јој мјесто међу људима, посебно не оним који су жртве и свједоци геноцида. Стога, није више "јавна тајна"да: Сању треба због тога линчовати!

Па да ли је то заиста слобода говора о којој власница говори? Да ли је то заиста интеракција са читаоцима? Или можда ипак јесте, али таква која јасно треба да буде усмјерена на изразити говор мржње који је наведеним коментаром имплициран. С друге стране, ако Депо портал "никада неће подржати хајку на било којег појединца", у шта онда спада овај наведени став? Ех да, већ чујем и увијек исти одговор: "да су за ставове изражене у коментарима одговорни искључиво аутори истих". Тако је, али прије права на мишљење иде обавеза медија који објављује нечије мишљење, а која строго инсистира на поштовању интегритета личности и спречавању говора мржње или хушкачког говора. Уосталом, како се анонимни аутор може појавити као аутор, поготово одговорни?!

Писање ради мржње

A сада да мало анализирамо и ко су људи о "којима Сања пише". То су све оне јавне, медијске или политичке личности које су претходно биле на бескрупулозан начин вријеђане и омаловажаване углавном у сарајевским грађанским медијима. То су оне личности које је српски народ бирао да га у политичком смислу представљају, а који су били алтернатива ратној гарнитури јавних, политичких и медијских личности у РС или Федерацији.

Aнонимни аутор даље наводи да се то све "пише ради мржње". Ово је још један став због којега је јавни линч отворен. Рећи да неко мрзи некога ко је страдао у геноциду је равно изједначити тог човјека са починиоцима злочина. Да ли је онда ово још један допринос успостављању дијалога на порталима? Свакако да није, него је то став испуњен мржњом према некоме ко у другом ентитету не види злочинце него своје суграђане. Да, баш тако. Људе, који такођер имају своје патње које носе из претходног рата. Међутим можемо сада отворити и друго питање. Aко не ваљају јавне и политичке личности које данас воде РС и о којима често пишем, која је то онда алтернатива о којој би се могло или требало јавно говорити из Сарајева? О онима који су у рату били у власти? Или алтернативе уопште нема? Можда су "они сви исти"? Е то је мржња! То је мржња која је тако велика да не даје простор за уважавање свих уистину других у њиховој посебности. Aко је елементарни став који се поручује овим коментаром: "сви су они исти и сви славе геноцид", онда Депо портал, или било који други портал који се одлучи на равнодушно неуплитање, само промовише нетрпељивост и потпирује подјеле.

Плаћеници

Бити проглашен плаћеником је главни начин за инкриминисање оних личности који сарађују са неподобнима. Како у овом случају нису подобни медији у РС, поближе "Глас Српске", онда слиједи закључак да само плаћеник може писати за "то смеће", а прави људи, "грађани и интелектуалци", они који нису националисти и који не мрзе, неће то ни погледати а камоли прочитати. Ето тако је недавно први од ватрених сарајевских антинационалиста, први од оних који "не мрзе" и који се "боре" против ових који мрзе, рекао да "не чита то смеће", мислећи на "Глас". Е баш тако изгледа пријетворни антинационалистички став према најчитанијој новини у Републици Српској, у оном дјелу земље који би требао бити равноправан и саставни дио заједничке државе. Нису антинационалисти сепаратисти па да не третирају РС равноправним дијелом ове земље, је л' тако? Стога "плаћеништво" као наводна привилегија националиста, јер само они могу слати своје текстове из "правог" ентитета у онај "криви", остаје шупља фраза којом се покушава маскирати властита нетрпељивост и мржња.

И коначно, бити означен као "јадан" због опредјељења да се користи исти аршин у аргументацији када се пише и "тамо" и "овамо", говори рјечито о онима који на тај начин гледају преко ентитетске линије. У овом случају, о онима из Сарајева, са Депо портала. Сарајево и Пале јесу наши лијепи градови само када без једа, јада, мржње и туђости говоримо о њима. Онда када начелник Пала да изјаву за неки сарајевски медиј, али не као потенцијални ратни злочинац него као начелник, када раскошна етногалерија "Огњиште" буде препоручена на неком сарајевском порталу или када Коран буде подједнако атрактивна туристичка дестинација као и падине Бјелашнице, тада ћемо уистину моћи вјеровати да су без цинизма истините ријечи о једнакости и љепоти ових градова. A могли бисмо тада повјеровати и у отвореност извјесних портала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана