Сарајево и Пале лијепи наши градови (четврти дио)

Сања Влаисављевић
Сарајево и Пале лијепи наши градови (четврти дио)

"Затварање могућности" за јавно коментарисање није "добар пут" за медије, посебно за оне електронске, а понајвише за Депо портал, према ријечима уреднице и власнице тог портала.

До сада смо видјели да је кључна аргументација у одбрани слободе медија да: ова слобода осигурава несметан проток информација и успоставља јавни дијалог анонимних коментатора на форумима. Уједно слобода медија на порталима, због анонимности аутора, отвара и бројне "јавне тајне". Овај став о "јавним тајнама" је најинтересантнија одбрана анонимног коментарисања које би требало бити "искрен показатељ критичког мишљења које нас окружује". Но, о том искреном мишљењу биће ријечи нешто касније. Вратимо се још мало аргументацији Депо портала које је парадигма сарајевског либералног новинарства.

Обећање

"Депо портал никада неће подржати хајку на било којег појединца, члана бх. друштвене заједнице због његових политичких али и других јавних ставова, без обзира колико они били различити од ставова било којег члана наше редакције или самог власника портала."

Кажу да је оно што долази на крају неког обраћања углавном најбитније за саму намјеру обраћања. И ова констатација, коју нам нуди уредница Депо портала, да мишљења јавних личности чији ставови се не слажу са ставовима власника портала или чланова редакције неће бити предметом хајке, остављена је за сами крај. Имајући у виду бх. медијску сцену не можемо а да се не запитамо како би тек изгледале новине или медији у којима бисмо уистину имали и формално признате такве хајке.

Болна је истина да сурове хајке можемо скоро сваки дан виђати у неким сарајевским грађанским дневним новинама. Довољно је да неко напише текст који није у сагласности са мишљењем уреднице или "корпорацијом" којој та новина припада. Осим хајке, тамо се може добити и отказ. Кратка и јасна обавијест о раскиду радног односа. Када је на дјелу отказ, хајка је чисти сувишак. Након уклањања непожељних новинара, хајка се још може доимати као покушај отварања "јавног дијалога". Хајка није увијек писање уредничких текстова или колумни сарадника против (прије свега личности) неистомишљеника, него и отварање форума на којима се углавном остављају коментари оних анонимних грађана који одражавају став уредништва, па тако тај недемократски хушкачки посао под изговором слободе јавног дијалога обављају сами (у нечасне сврхе инструментализовани) грађани.

Коме је љепше

И коначно, вратимо се посљедњој реченици обраћања уредништва Депо портала која је претворена у наслов текста, а гласи да су "Сарајево и Пале наши лијепи градови; коме је љепше у Сарајеву или на Палама - за нас је, такођер, ствар личног избора". Истина је да су оба града наши лијепи градови, само што се поимање ријечи "наши" битно разликује када се говори о овим градовима и увијек има јасан геополитички смисао. Када неко из Сарајева каже да је Сарајево његов лијепи град, он при томе имплицира и припадност већинској етничкој заједници, а богме изражава и свој политички став, хтио он то или не. A углавном то хоће, и те како хоће. И у томе нема ништа проблематично. Aли када неко из Сарајева каже да су Пале лијеп град онда то увијек говори неки преостали сарајевски четник-петоколонаш. Када неко одсели из Сарајева на Пале добровољно, а таквих примјера има пуно, онда се не каже да је одселио зато што је Сарајево скучено за њега и његове потребе, него да је у њему прорадила четничка крв и да је отишао код својих. Када неко у Сарајеву постави питање: "Зашто треба да одселим на Пале", и при томе наводи садржај текста у коме се јасно види да га је неко претходно тјерао на Пале, онда је горе и од самог тјерања изјавити да је у питању слобода избора и да су оба града "наши лијепи градови". Нису оба града "наши лијепи градови" за оне који тјерају или за оне који у том истјеривању не виде проблем. Они су "лијепи наши градови" само за оне људе који не виде разлику између "њих тамо и нас овамо", него и једне и друге уважавају у њиховој различитости и потреби да буду своји и различити. Они који говоре о лијепим градовима и слободама животног избора не чине то зато што уистину сматрају све те градове "лијепим нашим", јер у исто вријеме  знају да је такво  "јавно исељавање" некога из Сарајева у лијепе наше  Пале или, не дај Боже, у Груде или Широки, најгори чин уништења те личности у Сарајеву. Што ли је то тако када све пршти од мултикултуре?

Подједнако поштовање

Биће то заиста ствар личног избора и слобода кретања када најгласнији у Сарајеву, када депо портали и остали буду имали подједнако поштовање према грађанима Пала, Сокоца, Широког, Љубушког и не буду у њима видјели националисте који руше искључиво њихово виђење мултикултуре. Када их буду третирали као равноправне грађане који имају право да воле и не воле ову земљу, да хвале и критикују као равноправни грађани све оно што им смета, да предлажу уређење земље које им се чини најправеднијим. До тада, изгледа да је само Сарајево "наш лијепи град", а остали градови наше лијепе земље су само адресе за протјеривање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана