Реформе за бржи пут према ЕУ

Франк Валтер Штајнмајер, Филип Хамонд

Хиљаде вас је 12. октобра изашло на биралишта широм БиХ да бисте гласали за политичке странке и вође који ће представљати вас и вашу земљу наредне четири године.

 Те четири године ће бити одлучујуће за будућност БиХ и за све њене различите народе. Да би се та будућност ефикасно уобличила, неопходно је брзо формирање власти и да она себи одреди за приоритет рад на конкретним реформама с циљем стабилизације економије и стварања услова за развој. Ми смо јуче на конференцији у Берлину ставили на сто нови приједлог осмишљен да обнови ЕУ перспективу ваше земље и да помогне при фокусирању дјеловања ваше долазеће администрације.

Њемачка и Велика Британија имају историју јаког ангажмана у БиХ. Ми желимо да ви успијете и желимо да вас видимо као чланицу ЕУ и европске породице. Међутим, само је један пут ка ЕУ - пут реформи које ће помоћи БиХ да достигне стандард управљања и економског развоја земаља чланица ЕУ.

Зато смо предложили да ЕУ тражи да се политичари које сте ви изабрали обавежу на два начина:

-        Писменом изјавом којом се обавезују на спровођење институционалних реформи на свим нивоима државе, које су осмишљене да је учине функционалнијом и омогуће јој да ефикасније ради са ЕУ

-        Прихватањем обавезе да ће са ЕУ договорити мапу пута за широки план реформи, путем којег ће БиХ напредовати на путу придруживања ЕУ, укључујући и имплементацију Копенхашких критеријума, политичких и економских. Реформе које предлажемо су уско везане за Споразум за раст и запошљавање (Цомпацт фор Гроњтх) који је објављен почетком ове године.

Ако то ваши политичари ураде, ми ћемо заузврат од ЕУ тражити да, након дугог кашњења, на снагу ступи Споразум о стабилизацији и придруживању, тако да БиХ може имати користити од пријеко потребних финансијских инвестиција које га прате. Након тога, биће потребно да видимо предузимање конкретних корака на Мапи пута, који треба да укључују побољшање функционалности и ефикасности власти, те имплементацију економских реформи.

Ако се иницијални план реформи потпуно имплементира, онда би Њемачка и Велика Британија подржале подношење апликације за чланство у ЕУ.

Зашто је ово важно? Зато што ми мислимо да нема више времена за губљење. Економска ситуација у вашој земљи је изузетно забрињавајућа.

Да будемо јасни, ово није чин међународне заједнице којим намеће нове законе у БиХ. Не желимо се враћати у вријеме кад су се закони и одлуке доносили по међународном налогу. Желимо да демократски систем БиХ ефикасно функционише. Желимо да ваша земља буде независна и јака. Желимо да ваша нова власт иде прва на овом путу и води вас, а ми ћемо бити дарежљиви у пружању подршке онима који одреде пут ка бољој будућности.

Овај приступ не мијења услове приступања ЕУ и не представља смањење стандарда. Ако БиХ жели да се придружи ЕУ и ако жели да ужива погодности чланства, онда ће морати да испуни услове за чланство који вриједе за све будуће чланице. То укључује и рјешавање питања права мањина, које је истакнуто у случају "Сејдић и Финци", што је важно питање које ће Европска комисија размотрити када се буде изјашњавала када је ријеч о питању апликације БиХ за чланство у ЕУ.

Нови приступ значи да препознајемо да постоји велики број других важних политичких, социјалних и економских реформи које се такође морају спровести и можда се могу постићи раније. Реформе које тражимо су оне које ће имати практичан и позитиван учинак на живот људи широм земље. То су реформе за све, не само за неколицину. Њихов циљ је отварање нових радних мјеста у приватном сектору, што би помогло да се смањи егзодус младих и отворе нове могућности за стварање благостања.

БиХ и њени грађани не заслужују ништа мање од овога и ништа мање него што су њене комшије у Хрватској постигле и на чему Србија и Албанија успјешно раде. Ми смо убијеђени да је то оно што велика већина грађана БиХ жели - функционалну и ефикасну земљу која напредује на путу приступања ЕУ.

Ми ово не можемо урадити сами. Требају нам партнери у БиХ са визијом и осјећајем одговорности, вође којима је циљ општа, а не само привидна добробит за њихово изборно тијело.

Ви, као грађани ове земље, такође имате улогу у томе. Ви сте ти који сте вашим политичарима дали мандат и ви сте ти који треба да их усмјере и сматрају одговорним. БиХ треба више радних мјеста и правде, мање корупције и криминала, боље здравство и образовање и функционалан политички систем који може довести до остварења ових циљева. Још има времена да се БиХ преобрази и да постане интегралан дио Европе, да својим грађанима, без обзира на њихову етничку припадност, понуди добро управљање, правду, безбједност и просперитет. Вријеме је да се почне радити.

Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд (министри иностраних послова Њемачке и Велике Британије)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана