Рачунајте на нашу подршку

Петар Иванцов

Драги пријатељи, данас славимо Дан Русије!

 

Извор овог празника је усвајање тачно прије 30 година - 12. јуна 1990. године - Декларације о државном суверенитету Русије. Ова декларација је отворила нову етапу слободног и демократског развоја Русије и њених народа.

Током протеклих година, превладавши тешки период, моја је држава постигла видљиве успјехе. У исто вријеме успјели смо одржати историјски континуитет генерација. Данас Русија уједињује људе различитих националности, култура и вјеровања. Са сигурношћу гледамо у будућност.

Русија заузима снажну позицију у савременом свијету, активно узима учешће у међународним напорима, да би били пронађени одговори на изазове савремености.

Руска Федерација залаже се за побољшање и продубљивање добрих и обострано корисних односа са БиХ. Ове односе одликује међусобна тежња за развојем вишеструких веза. Придржавамо се сличних ставова о многим савременим догађајима и трендовима, имамо блиске приступе многим важним питањима међународне агенде, укључујући његовање традиције антифашизма, што је посебно важно нагласити у години 75. годишњице побједе над фашизмом.

У децембру ове године ми ћемо обиљежити још један јубилеј - 25. годишњицу од потписивања Дејтонског мировног споразума. Русија, као један од његових гаранта, доприноси успостављању конструктивног унутрашњег босанскохерцеговачког дијалога, даје допринос процесу стабилизације у складу с прописаним у дејтонским документима уставним темељима, којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ. Такав приступ налази позитиван одговор у БиХ.

Наше народе спајају блиске и вишеструке везе пријатељства, међусобног разумијевања и помоћи. Русија је у тешким тренуцима више пута пружила руку помоћи БиХ. Тако је било током разорних поплава 2014. године и што се догађа и данас - у контексту ширења вируса короне.

Као одговор на писмо члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, у априлу је у Републику Српску стигао руски медицински тим стручњака који су обавили дезинфекцију кључних установа здравственог система у 10 градова. Помоћ са лијековима је била пружена и преко Руске хуманитарне мисије и компаније “Оптима група” (инвестиције “Зарубежњефт”).

Русија је конструктиван и одговоран партнер БиХ. Сарађујемо у различитим сферама. Наши трговински и економски односи настављају да се развијају и напредују. Један смо од кључних инвеститора у економију БиХ (на шестом мјесту по укупним инвестицијама и на првом мјесту по новим инвестицијама у посљедње двије године), а такође смо и један од водећих спољнотрговинских партнера. Укупна улагања у економију премашила су двије милијарде евра. Овдје успјешно раде највећи руски економски оператери.

Културна и хуманитарна сарадња се такође динамично развија. Сваке године све већи број босанскохерцеговачких студената се упућује на студирање на руским универзитетима. Географија билатералних односа се проширује: данас већ 49 регије Русије сарађују са општинама и градовима БиХ!

Драги пријатељи, ви увијек можете рачунати на подршку Русије. Имамо све капацитете за даљи развој наше обострано корисне сарадње!

Дозволите да свим грађанима Русије, сународницима који живе у БиХ и свим нашим пријатељима, честитам национални празник Русије и да пожелим здравље и благостање!

 Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана