Пут од Сарајева до Мостара и назад

Сања Влаисављевић

Сарајево је ових дана жариште занимљивих и бурних догађаја, реакција и коментара. Нисам сигурна да могу говорити о неким позитивним аспектима тих догађања, али свакако нису небитни.

Рагуж и ФТВ

Кренимо редом. Прије неки дан читам на порталу "Поскок.инфо" допис који је Редакција вијести ФТВ-а упутила Градском одбору ХДЗ-а Мостар. Допис је био упућен господину Славену Рагужу са питањем да ли би пристао да гостује у емисији "Одговорите људима". Допис је насловљен "Н/Р господин Славен Рагуж". Заиста, не сматрам умјесним јавно коментарисање нечије писмености, али за једну редакцију која све о свему зна, па тако и шта је писменост, ето не могу а да не споменем овај мали пропуст. Сјећам се, некада су требале проћи године и године напорнога рада, вјежби и лекторских подука па да неки новинар приправник дође у редакцију вијести или пређе са радија на телевизију. Ех, данас ваљда нису више таква времена, па можете право из средње школе или током студија упасти у главну редакцију у некој ТВ кући. Свакако да ова мала грешка није била повод за причу о тој емисији него одговор господина Рагужа редакцији. У свом одговору он вели да не би учествовао у тој емисији због неслагања са "свјесним искориштавањем јавног медијског простора од стране ФТВ-а за пропаганду интереса и политичких идеја стварног уредништва ове тв куће, а то је странка СДП". Да ли је ово још један злуради покушај мијешања у уређивачку политику, како то сваки пут када добију приговор одговарају са овог јавног сервиса, или напросто искрена и сасвим оправдана реакција једног политичара из ФБиХ који има једнако право на тај сервис као и они на које се позива? Наравно да није мијешање у уређивачку политику нити је сузбијање слободног новинарства, него огорчена реакција о којој би се и те како морало јавно говорити. Каже Рагуж да је дуго вагао да ли да учествује у тој емисији и констатује да би појављивање "на екрану ФТВ-а значило својеврсно стављање под тепих и заборав свих оних неистина, лицемјерног извјешћивања, хушкачких вијести, декларирања фашистима, националистима и криминалцима свих оних који мисле другачије, и друго, што ова тв кућа систематски ради посљедњих година". Говорити да се са ФТВ-а шири језик мржње готово да нема смисла јер РАК упорно одбацује ту могућност сматрајући све досадашње приговоре неутемељеним. Говор мржње је тамо негдје у Херцеговини и можда баш на Поскоку, који је објавио преписку између ФТВ-а и Рагужа. Да нису националисти и да неће још мало да распире мржњу међу народима зар би и помислили да приговоре Сарајеву и његовом ФТВ-у? Питати се да ли је у праву Рагуж када каже да је ФТВ у служби само једне партије и то СДП-а, само је још једно од бесмислених питања.

 Реакције интелектуалне јавности

Чак и када је јавност видјела ко и како уређује прилоге у назови информативном програму овог јавног сервиса, да ли се јасно и разговијетно огласила интелектуална јавност? Да ли су још гласније реаговали остали медији штитећи основне етичке принципе новинарства? Да ли су се огласиле невладине организације које су можда и најпозваније да у оваквим приликама реагују? Ма ни говора! Ех, ово већ није тачно. Испред сарајевске Катедрале је прије неколико дана био постављен мали пулт на којем су били плакати Политичара и њему услужног новинара. Пролазећи поред пулта пришла сам из знатижеље да видим о чему је ријеч. Тамо сам затекла четири младе и уљудне особе које ми рекоше да су у име неке мале неизвикане НВО покренуле петицију за смјену новинара Дарјана Бабића који је јавно договарао прилог са Политичаром. Погледам списак и видим свега стотињак људи потписало петицију. Смијешно, тужно, јадно, недостојно једног главног града и приде града који би хтио да је широких видика. Недостојно за све оне који изван Сарајева виде само режимске медије и јавно коментаришу њихово дјеловање, па чак и читаве истраживачке пројекте праве од тврдње да је ријеч о режимским медијима. Ако видео запис који директно и недвосмислено свједочи о уплитању у уређивачку политику није довољан повод и разлог за бурну реакцију јавности, онда Рагужева тврдња да је "стварно уредништво ФТВ" изван те куће заиста све друго а не "типично хадезеовска националистичка реторика". Али, доскочиће њему и сличнима они што на медијском "путу до коначне побједе" не бирају ни начин ни средства да се обрачунају са неистомишљеницима, пардон непријатељима државе. На питање да ли је Рагуж у праву када тврди да је ФТВ бахати страначки медиј, за одговор би нам као поуздана индиција могла послужити недавно објављена фотографија на насловној страници једне сарајевске дневне новине. Тамо се види како уз чашицу у кафани заједно сједе главни уредник информативног програма ФТВ-а и Жељко Комшић, један од првих, или би требало да је један од првих, људи у СДП-у и то нетом након Комшићеве оставке. Затечени и усликани у интимности пријатељског дружења, иако ни сањати нису могли да би их неко могао пронаћи у центру града! А то како је ФТВ пренијела вијест о, ваљда, сасвим неочекиваној Комшићевој оставци представља истински узор поданичког новинарства. Једва, у некој касној минути своје треће информативне емисије. Онај ко није пратио информације на другим медијима тешко да је могао сазнати о чему је у ствари ријеч у вијести коју је то вече новинарка ФТВ-а хтјела пренијети гледаоцима. Дан након оставке само је ФТВ могла ући у зграду СДП-а у Сарајеву на састанак Лагумџије и Комшића. И то је свакако само случајност. А свака ријеч више о томе је злурада спекулација неких недобронамјерника и националиста.

Дефиниција "национализма"

Но вратимо се ми опет до "националисте" Рагужа који коментаришући позив да гостује на ФТВ-у додаје: "у овој емисији, о којој пишем, ја сам у уводном прилогу а приори 'националиста и сепаратиста', а оне који су се одазвали позиву, дакле фило бошњачке елитне снаге су 'пробосанске', дакле патриотске: наше. Ако је то дефиниција 'национализма', с радошћу прихватам тај епитет." Ха, па Рагуж је само један у низу рушилаца земље, земље коју треба кројити искључиво по мјери људи, а богме и по мјери ФТВ-а. Ниси "са", дакле "против" си. Ниси за човјека, дакле против људи си! А ко би боље знао шта је за људе добро ако не предсједник ГО СДП Мостар који је био један од гостију споменуте емисије? Па у односу на његове топле и људске, златне ријечи Рагуж би био само један добар сепаратиста који је у бити то и доказао одбијањем да учествује у емисији. Додуше, то вече јавност није могла сазнати зашто је одбио да учествује, али сазнали смо да уредница "апсолутно подржава" његово одбијање. Е па, ако сада коначно није постало јасно да ФТВ даје апсолутну и безусловну подршку само истинским патриотима, онда нека тако и остане. Националисти ће и даље тјерати своје, не видјевши истинске вриједности грађанске државе и слободних медија.

++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана